tiistai 20. syyskuuta 2011

Vitun margariinit

Voita pitää sinun välttämän, kasvirasvalla on sinun jokapäiväinen leipäsi voideltava sillä muutoin sinut perii turma ja tuho. Tosin ne jotka näin väittävät, eivät pääsääntöisesti löydä muuta perustetta sanomisilleen kuin sen että se on vanhaa tietoa tai vanha fakta. Vanha väittämä se on mutta tietoon tai faktaan se ei todellakaan perustu.

Alunperin margariini eli vituttoman lehmän voin valmistuksessa kasvirasva, joka on nestemäistä, saatiin pysymään levitettävässä muodossa vedyttämällä. Tämä tieteelliseltä nimeltään Hydrogenointi tarkoittaa kaasumaisen vedyn lisäysreaktiota rasvaan katalyyttisesti niin, että kaksoissidokset pelkistyvät siten, että ketjuun liittyy vetyä, rasva "tyydyttyy". Samalla se muuttuu kiinteämmäksi ja sen sulamislämpötila nousee.

Hydrogenointiprosessilla nestemäisiä (tyydyttymättömiä) kasvirasvoja prosessoidaan leipomo- ja elintarviketeollisuuden tarpeisiin, sillä nestemäiset rasvat soveltuvat huonosti leivontaan, ja kovetetun kasvirasvan hinta on murto-osa voin tai laardin hinnasta. Lisäksi kovetettuja kasvirasvoja sisältävien elintarvikkeiden myyntiaika pitenee, koska helpommin hapettuva kaksoissidos korvautuu vaikeammin reagoivalla tyydyttyneellä hiiliketjun osalla. Trans-rasvojen muodostuminen on siis sivureaktio, jota ei haluta.

Alunperin tästä mullistavasta tavasta tehdä paskarasvaa luovuttiin, koska alkoi syntyä ruumiita. Ohjelmistojättimäiset lopputuotteen testaamiset asiakkaalla karahtivat kiville ja transrasva-pommit osoittautuivatkin hengenvaarallisiksi. Piti siis löytää toinen keino valmistaa laakerirasvaa ilman että käyttäjät heittävät veivinsä, se kun on asiakassuhteen kannalta huonompi juttu. Vainajat ei margariinia osta.

Vaihtoesteröinti tarkoittaa prosessia, jossa rasvamolekyylin glyseroliin esterisidoksella sitoutuneita rasvahappoja vaihdetaan toiseen. Rasvamolekyylissä on kolme rasvahappoa, joista osa voidaan vaihtaa. Nykyisin kasviöljyjen kovettaminen tapahtuu yleensä vaihtoesteröinnillä hydrogenoinnin sijaan. Prosessissa ei synny trans-rasvahappoja.

Maantietellisistä syistä johtuen meillä suosituimmat kasvirasvan lähteet ovat rapsi ja rypsi. Rapsin ja rypsin öljyn rasvahappokoostumus on hyvin samankaltainen. (Öljykasvinviljelijän opas 2007). Öljy kerääntyy siementen alkioon. Se koostuu triglyserideistä, joissa rasvahappoina on öljy- linoli- ja a –linoleenihappoa.

Triglyseredi: Triglyseridit ovat veressä kiertäviä rasvoja, joita elimistön solut käyttävät energianlähteenään ja muihin tarkoituksiin. Ihmisillä veren triglyseridit mitataan yön paaston jälkeen. Normaalisti veriplasmassa on triglyseridejä alle 2,0 millimoolia litrassa (mmol/l). Jos triglyseridiarvo ylittää tämän raja-arvon, tilaa kutsutaan nimellä hypertriglyseridemia, Vaikean termin suora suomennos on "liiallinen veren triglyseridi". Suurentunut veren triglyseridiarvo lisää sydän ja verisuonitautien vaaraa. (terveyskirjasto.fi)

Laaja tanskalaistutkimus valottaa triglyseridin vaaroja. 14 000 ihmisen tutkimuksessa korkeiden triglyseridiarvojen ja aivohalvauksen välillä nähtiin selvä yhteys. Tutkimuksessa mitattiin triglyseridiarvoja ilman, että tutkittavat paastosivat ennen verikoetta. Perinteisesti veren triglyseridipitoisuuksia ei ole tarkkailtu yhtä tiiviisti kuin kolesteroliarvoja. Triglyseridit ovat tavallisin rasvan muoto verenkierrossa, ja kohonneet arvot johtuvat usein esimerkiksi vyötärölihavuudesta, liiallisesta alkoholin käytöstä tai huonosti hoidetusta diabeteksesta. (hs.fi)

Linolihappo: Elimistössä linolihappo muuttuu delta-6-desaturaasientsyymin avulla gammalinoli-hapoksi (GLA)), joka sitten muuttuu dihomogammalinoleenihapoksi (DGLA), joka on kaikkien, niin hyvien kuin pahojen, eikosanoidien lähde. Hyviä eikosanoideja syntyy itsestään DGLA:sta, kun taas delta-5-desaturaasientsyymi muuttaa DGLA:n arakidonihapoksi, joka vuorostaan on kaikkien "pahojen" eikosanoidien kantaäiti. (A.Heikkilän blogi)

Linoleenihappo: Linoleenihappoja on kahdenlaisia, Alfalinoleenihappo (a-linoleenihappo, ALA), myös lyhyemmin linoleenihappo, kuuluu omega-3-rasvahappoihin ja on välttämätön rasvahappo kun taas Gammalinoleenihappo (y-linoleenihappo, GLA), kuuluu omega-6-rasvahappoihin joiden liikasaanti tutkitusti aiheuttaa kroonisia tulehduksia. (wikipedia)

Meidän terveellisessä margariinirasiassa joka on siis teollisesti muokattu levitettävään muotoon, on kolme pääosaa joista kaksi ensimmäistä ovat suoraan haitallisia ja viimeinen kolmannes vain osaksi terveellinen. Eli onhan siitä margariinista sitten 1/6 kaiketi ihan hyvää tavaraa.

Vaihtoesteröinti on muuten biodieselin valmistusmenetelmä joka esiteltiin jo 1853 ja biodiesel oli itse asiassa ensimmäisten dieselmoottoreiden polttoaineena. Alkuperäinen dieselmoottori suunniteltiin käyttämään kasviöljyä ja R. Dieselin Pariisin maailmannäyttelyssä 1900 esittelemä moottori kävikin maapähkinäöljyllä.

Uudessa perusteellisessa katsausartikkelissa todetaankin: "Rasvan vaihtoesteröinnillä... on suurina määrinä kielteinen vaikutus rasva-aineenvaihduntaan ja sen on osoitettu vaikuttavan glukoosiaineenvaihduntaan, immuunijärjestelmään ja maksaentsyymeihin."

Mutta ei siinä vielä kaikki, ei sitten alkuunkaan.

Margariinista on pitänyt tehdä oikein kolesterolia alentava terveystuote. Ja miten se sitten saatiin aikaan? No lisäämällä siihen saranarasva rasiaan kasvistanolia, jonka sanotaan laskevan kolesterolia. Harva kuitenkin tietää, että stanoli on kasvimaailman kolesterolia. Stanoli imeytyy hyvin suolistosta syrjäyttäen tavallisen kolesterolin ja siten laskee elimistön kokonaiskolesterolia.

Saksalaiset ovat tutkineet, mitä stanolit saavat ihmisen elimistössä aikaan. Ne aiheuttavat sydänkohtauksia ja ovat todella haitallisia, elleivät suoranaisia myrkkyjä. Kyseessä on perusteellinen 10 vuotta kestänyt seuranta, eikä mikään hätäpäisesti ja tarkoitushakuisesti kyhätty "tutkielma".

Tutkimus osoitti kiistattomasti, että mitä suurempi on kasvistanolin annostus, sitä huonommin sydämen käy. Voi Mooses ja pari muuta pyhää miestä joita nyt tarvittaisiin manaamaan muutamien tärkeiden tahojen jakkaroille perseestään kiinni juurtuneet, ajastaan jälkeen jääneet ja ilmeisesti vähän muutenkin jälkeen jääneet paholaiset.

Voin ja maitorasvan edut ja terveellisyys on kiistattomasti lukemattomissa tutkimuksissa jo osoitettu. Margariinin edes turvallinen käyttö on hyvin vakavasti kyseenalaistettu. Mutta meidän seipään nielleet asiantuntijamme ovat suuressa ylimielisyydessään ja narsistisuudessaan kykenemättömiä päästämään irti vanhoista uskomuksista joita he edelleen päivästä toiseen väittävät tutkituiksi ja vanhoiksi tosiasioiksi, kykenemättä kuitenkaan osoittamaan yhtäkään nykyaikaista tieteeseen perustuvaa tutkimusta, artikkelia tai selontekoa joka puoltaisi näitä näkemyksiä, paitsi tietysti ne artikkelit, jotka perustuvat heidän omiin, vailla mitään pohjaa oleviin suosituksiinsa.

Piiri pieni pyörii, thl siinä hyörii. Suositustemme laatijoiden ylimielisyys on siinäkin mielessä masentavaa, että he ilmeisesti kuvittelevat että pohjoismaiset, eurooppalaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat ovat kaikki jotenkin epäpäteviä ja huonompia kuin meidän omat kotimaiset, thl:n talutusnuorassa kiltisti sylikoiran tavoin kieli pitkällä ja silmät killittäen läähättävät tutkijamme. Pakko se on ilmeisesti nuolla thl:n paskaista persettä ettei joudu isäntänsä halveksimaksi tai jopa hylkäämäksi. Kaikki muut tutkijat maailmassa ovat muka epäpäteviä ja tekevät huonoja tutkimuksia koska heidän tuloksensa eivät tue vaan ovat suoraan ristiriidassa ylijumalan tavoin keikaroivan Pekan ikioman pohjois-karjala tutkimuksen tulosten kanssa, joka suoraan sanottuna on tieteellisen tutkimuksen irvikuva.

Syökää vaan margariinia. Saadaan nopeammin työttömyys kuriin ihan kahdelta suunnalta. Tarvitaan lisää haudankaivajia sekä terveydenhuoltoa ja pitäähän ne margariinilla tapettujen hommatkin sitten jonkun hoitaa.

2 kommenttia :

  1. Mikä Saksalainen tutkimus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mennyt sen verran aikaa kun tuota tutkin, ettei voi enää muistaa, mutta luulisin tuon vielä googlella löytyvän. Jossain sopivassa välissä sen kaivelen esiin kun stanoleista taas asiaa kehitän.

      Poista