sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Mainonta

Hieno asia että joku lopultakin kyseenalaistaa mainonnassa törkeästi valheellisen tiedon levittämisen. Eräs henkilö on pyytänyt vastinetta Leipätiedotuksen johdolta, koskien virheellisen tiedon esittämistä mainontansa yhteydessä, tähän ehkä jopa odotetusti vastinetta saamatta, ja tehnyt sitten poliisille tutkintapyynnön, perustuen Suomen rikoslain 30. luvun 1. pykälään joka sanoo seuraavaa:

”1 § (1.4.1999/475) Markkinointirikos. Joka tavaroiden, palveluksien, kiinteistöjen, yksityisen osakeyhtiön arvopapereiden tai muiden hyödykkeiden ammattimaisessa markkinoinnissa antaa markkinoinnin kohderyhmän kannalta merkityksellisiä totuudenvastaisia tai harhaanjohtavia tietoja, on tuomittava markkinointirikoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.”

Nähtäväksi jää, antaako Leipätiedotus vastinetta edes tutkivalle viranomaiselle. Vastine itsessään saattaa olla aika kömpelö sillä sen verran törkeästi he pyrkivät leivän myyntiä edistämään täysin valheellisin tiedoin toisaalta leivän ja toisaalta vertailussa käytettyjen tuotteiden energiamäärien osalta. Ihailtavaa että muistutetaan markkinamiehiä lain olemassa olosta. Joku roti pitää olla siinäkin ettei ihan mitä tahansa puutaheinää syötetä myynnin edistämiseksi.

Sen verran on nyt tuo tutkintapyyntö mielenkiinnon alla monella, ettei varmasti uskalla viranomainenkaan jättää asiaa tutkimatta. Siitä se haloo nousee jos asialle ei mitään tapahdu vaan se koitetaan lakaista maton alle.

Leipätiedotuksen mainonta alkaa muistuttaa jo entisen pizzerian mainoskylttiä kadulla jossa luki "kaikki pizza 5,50". Kun asiakas sitten osti pizzan, ilmoitti myyjä että "8 euroa". Tästä asiakas huomautti että tuolla ulkona lukee että 5.50 johon myyjä vastasi että "SE OLLA VAIN MAINOS". Vähän samaan kastiin meni samanlaisen pizzerian kysymys asiakkaalta: "saako olla valkosibale??".. "joo laita vaan"..  "Ei uole".

Eikä tämä leipäteollisuuden harhaanjohtava mainonta ole ollenkaan poikkeuksellista tänä päivänä. Onhan meillä vastikää hyvä esimerkki sydämelle terveellisestä lihastakin. Käsky kävi että mokomat korulauseet on poistettava. Tosin näitä pakkauksia näkyi kaupoissa vielä kuukausia kiellon jälkeenkin joten eipä noita kieltoja ilmeisesti kovin tarkasti seurata. Ja mehän tiedämme että sääntö sekä kielto on aivan yhdentekevä jollei sen noudattamista valvota.

Markkinavoimien jylläämässä bisneksessä vielä jotenkin ymmärtäisi että joskus joku lyö hieman yli, mutta miten selittää "riippumattomien" viranomaisten valheellisiin tietoihin perustuvat suositukset ja ohjeet. Niille kun ei tunnu voivan mitään edes lain voimalla. Ainoa keino on saada julkisesti joku taho ärsyyntymään suunsoittajille niin pahoin että joku näistä haastetaan oikeuteen ja päästään tutkimaan kuka valehtelee ja missä. Ilmeisesti tähän ralliin ei uskalleta lähteä, onhan meillä naapurimaassa hyvä esimerkki miten vhh:n kävi kun siitä alettiin oikeutta käymään.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti