lauantai 3. syyskuuta 2011

Statiini-huijaus

Ihan ensin herää kysymys, miksi "korkeaa" kolesterolia pitää alentaa. Korkean rajan on asettanut lääketehtaiden lobbaama lääkärikunta hatusta vetämällä. Varmuuden vuoksi tuota rajaa aina silloin tällöin säädellään, jottei lääkkeiden myyntikäyrät vaan käänny alaspäin. Eikä tuo kolesterolin raja ole ainoa mikä on päätetty lähinnä noppaa heittämällä, vastaavia "rajoja" on muitakin. Kun kaivelin tietoja aiheesta, en voinut välttyä ihmettelemästä sellaisia lausuntoja kuin "Yhden sydäntautioireen ehkäiseminen vaatii 150 potilaan lääkitsemistä". Siis mitä vittua. Miksi ne 149 potilasta sitten söivät niitä lääkkeitä. Eikö olisi riittänyt että se yksi syö joka oikeasti tarvitsi. Onko kenties jotakin päin persettä lääkkeiden määräämisellä sellaisille jotka niitä eivät oikeasti tarvitse. On nopeaa ja tehokasta katsoa että kolesteroli on yli 5 -> pistähän pilleriä poskeen. Eikö terveyskeskuslääkärin ammattitaito enää parempaan riitä?

Verisuonitautien tärkein aiheuttaja ei ole kolesteroli, vaan vapaat radikaalit, tulehdus verisuonissa ja omega-3-rasvahappojen puute, joka vaurioittaa solunsisäisiä mitokondrioita, sekä omega-6 rasvahappojen liika saanti joka aiheuttaa ja pitkittää kroonisia tulehduksia. Statiinit eivät helpota näitä tulehduksia paskan vertaa. Statiinit pyrkivät vain alentamaan kolesterolia samalle tasolle kuin on havaittu esim. syöpäpotilailla. Ihmettelen vain mistä on tullut käsitys että syöpää sairastavan alentuneet kolesteroliarvot ovat merkki terveydestä ja hyvästä kolesterolitasosta. Sellaisia arvoja kannattaa siis tavoitella. Ilmiö on sama kuin syömishäiriöisillä teinitytöillä. Tavoitellaan terveellisyyden nimissä jotakin joka on todellisuudessa juuri päinvastaista.

Tiesitkö, että puolella sydänkohtauksen saaneista ihmisistä kokonaiskolesteroli on viitearvoissa. Tammikuussa -09 Sachvevan työryhmä naulasi kolesteroliteorian arkkua oikein julmetun kokosilla nauloilla. Tutkimus oli sikäli merkittävä että tilaajana oli Amerikan Sydänliitto. Kokeessa selvitettiin veren kolesteroliarvot 136 905 sydänkohtauksen vuoksi sairaalahoitoon joutuneilta potilailta. Heidän kaikki kolesteroliarvonsa olivat odotettua pienempiä, paljon alle amerikkalaisten keskiarvojen, ikä huomioon ottaen. Pohjois-Amerikassa kokonaiskolesteroli on keskimäärin 5,5 mmol/l. Ja sairaalaan joutuneilla noin 4,5. Tämä jo osoittaa että alhainen kolesteroli ei kerro itseasiassa mitään. Miksi siihen sitten pitää niin kovin lääkkeiden voimalla pyrkiä?

Kolesterolin alentamislääkkeet ovat tällä hetkellä maailman myydyin lääkeryhmä joten kyse on miljardi bisneksestä. Suomessa kolesterolin alentamislääkkeitä syö lähes 700 000 ihmistä. Lääkefirmat väittävät että noin 30% lääkkeen käyttäjistä hyötyy kolesterolilääkityksestä. Objektiivisesti katsottuna todellinen lukema on noin 0,2 prosentin luokkaa. Eli 2 ihmistä tuhannesta saa todelista hyötyä kolesterolilääkkeistä joka tarkoittaa että suomessa 1400 ihmistä saa niistä oikeasti hyötyä. Jos siis koko kolesterolilääkitys lopetettaisiin niin kävisikö sitten niin että nuo 2 ihmistä tuhannesta kuolisivat. Mutta kuinka moni niistä tuhannesta säästyisi jotka todennäköisesti kuolevat juuri statiinien aiheuttamiin ongelmiin. Kuolemantapauksia on raportoitu 90 luvulta lähtien. Ja kuinka moni muu on niistä saanut muita terveydellisiä ongelmia kuten lihasvaivoja, haimatulehduksen tai diabeteksen.
 • Maailmalla on olemassa yli 900 tutkimusta, joissa todetaan statiineilla olevan vakavia haittavaikutuksia.
 • Meta-analyysi, joka käsitti 41 000 henkilön potilastiedot 23 eri statiinitutkimuksesta havaitsi, että henkilöt joiden kolesteroliarvoja pudotetaan statiineilla, ovat alttiimpia syövälle.
 • Turun yliopiston tutkimus osoittaa simvastatiinin (20 mg/vrk) muuttavan veren rasvahappojen tasapainoa epäedulliseen suuntaan mm. lisäämällä arakidonihapon osuutta 14 %. Arakidonihappo taas on eräs omega-6-rasvahapoista jotka pahentavat tulehduksia verisuonissa ja näin ollen nostavat merkittävästi sydän ja verisuonitautien riskiä. Kun lisätään statiinien käyttäjille vielä kasviöljyt, on arakdonihapon liikasaanti täydellinen.
 • Statiinit heikentävät insuliiniherkkyyttä ja lisäävät siten insuliiniresistenssin (2-tyypin diabetes) riskiä. Diabetikolle statiinit ovat siis erityisen haitallisia koska he taistelevat jo muutenkin insuliiniresistenssin ja siitä aiheutuvien lukemattomien muiden oireiden kanssa.
On sanomattakin selvää että allekirjoittaneelle lääkärien on aivan turha tarjota minkään valtakunnan kolesterolilääkitystä. Tosin karppauksen myötä tarve koko lääkitykselle katosi vaikka tälläisen voin ja läskin mässäämisen pitäisi professorien ja tohtorien paskapuheiden mukaan nimenomaan kohottaa kolesterolia. Mielenkiintoiseta sekin että kyselyyni vastanneista 28,5%:lla kolesteroliarvot ovat parantuneet karpatessa. 65% ilmoitti ettei ole tutkittukaan tai ei ole muuttnut. Eli jos 28,5%:lla arvot parani ja 6,5%:lla arvot huononi, voitanee todeta että saldo on reilusti karppauksen puolella. Vastaajista osa tosin ilmoitti että vaikka kokonaiskolesteroli huononi, pahat rasvat paranivat ja hyvä kolesteroli nousi "liian" paljon.

3 kommenttia :

 1. Olen karppifoorumillakin vähän intoillut Chris Masterjohnin jutuista näissä kolesterolijutuissa. Luulen että miehen selitykset kolesterolin osuudesta sydäntautiin on aika uskottava.

  Hänen mielestään ongelma on se, että LDL seisoo liian pitkään veressä ja ehtii hapettua, minkä seurauksena valkosolut (foam cells = vaahtosolut?) siivoavat sotkun aiheuttaen ns. valtimonkovettumataudin.

  Mikäli genetiikan vuoksi LDL-reseptoreja on tosi vähän jolloin LDL joutuu seisomaan pitkään, sydäntaudin riski kasvaa paljon. Esim Perfect Health Diet -blogissa on spekuloitu että toisaalta tällä saattaisi olla immuniteetin kannalta ainakin jotain hyvää vaikutusta koska LDL:llä on ihan merkittävä rooli myös immuunijutuissa.

  Kiinnostavia juttuja tässä on se, että hänen mielestään esim pehmeät rasvat (myös kalanrasva) on alttiita hapettumiselle eli voivat olla tässä haitaksi. Vielä hän ei ole kirjoittanut raudan osuudesta, mutta esim Anthony Colpon mukaan liian isot rauta(ferritiini)pitoisuudet voivat olla iso haitta tässä myös ja löysinkin yhdessä vaiheessa suomalaistutkimuksen, jossa verenluovutuksella saatiin ihmisiltä ferritiiniä 44% pois ja samalla LDL:n hapettumissietoa saatiin paremmaksi.

  Lisäksi hän mainitsee eräässä haastattelussa että LDL-partikkelin koon pieneneminen on oletettavasti seurausta hapettumisesta. Pienet LDL-partikkelit ovat ilmeisesti juuri niitä ongelmallisia ja käsittääkseni välillä VHH-elämäntapa on yhdistetty näissä jutuissa juuri parempaan tilanteeseen vaikka näyttö ei kai ole täysin selkeää.

  Ja mielestäni kiinnostavin juttu oli että kilpirauhashormonit sekä vähentävät kolesterolitasoja lisäämällä LDL-reseptorien määrää vähentäen LDL:n jumitusta siellä veressä. Samaan aikaan ne ilmeisesti pitkälti tällä mekanismilla vähentävät sydäntautiriskiä tai ainakin vuosikymmeniä sitten William Kountzin ja Broda Barnesin data viittaa tosi vahvasti siihen suuntaan, koska heidän potilaillaan sydänriskivähennys oli tosi suuri verrattuna esim statiinipelleilyyn.

  BTW tässä yksi jännä esimerkki kolesterolikikkailujen epäonnistumisesta: http://bit.ly/U4pmG

  Eli juu, allekirjoitan että
  - nykyinen kolesterolihoito on tyhmää
  - nykyiset suositukset sydäntaudin välttämiseksi on aika tyhmät

  ...mutta ilmeisesti jotakin perää edes teoriapuolella on vaikken oikeastaan uskonut aluksi olevan mitään yhteyttä kun esim Ravnskovin kirja antaa vähän sellaisen vaikutelman.

  Tuli vain mieleen kirjoitella vähän, jos vaikka sattuisi kiinnostamaan :D

  VastaaPoista
 2. Muuten samaa mieltä jutustasi, mutta kaltaisilleni jo sydänkohtauksen saaneille lienee statiineista tosiaan myös hyötyä.
  Juttelin asiasta Heikkilän kanssa, koska halusin eroon niistä, vaikkei mielestäni juuri minulla ei niistä sivuvaikutuksia ole ollutkaan. Hän oli sitä mieltä, että olen oikeastaan ainut kohderyhmä, jolta hän ei poistaisi(vähentäisi kylläkin) statiineja. Ei niiden kolesterolivaikutuksen takia, vaan niillä näyttäisi olevan jokin muu ominaisuus, joka vähentää kuolleisuutta jo infarktin saaneiden keskuudessa. Ehkä tulehdusta alentava, tai jotain tollasta.

  VastaaPoista
 3. Strava, en ryhdy Heikkilän kanssa tuosta asiasta vänkäämään. Epäilemättä on ihmisiä joille statiineista on oikeasti hyötyä. Ehkä juuri se 1 puolestatoista sadasta.

  Enemmän huolestuttaa se miten niitä määrätään terveyskeskuksessa muutoin terveelle potilaalle. Minullekkin niitä kirjoitettiin viime talvena. Kokonaiskolesteroli oli kuulemma hieman koholla vaikkakin korkea oli siinä "rajoilla".

  Lääkäri ei missään vaiheessa maininnut puolta sanaa että tällaisella lääkkellä edes VOIsi olla jotakin haittavaikutuksia. Mutta minä en siltikään niitä edes apteekista hakenut. Seuraavissa verikokeissa arvot olivat paremmat ja lääkäri ilmoitti että annosta voidaan pienentään. Oletti ilman muuta että tulos saatiin lääkkeillä.

  VastaaPoista