torstai 22. syyskuuta 2011

Sokeriverosta

Makeis- eli valmiste veroa alettiin Suomessa kerätä nykymuotoisena 1. tammikuuta 2011. Veron kohteena ovat Suomessa valmistettavat makeiset. Aiemmin vero oli käytössä vuosina 1926–1999. Suomen Hammaslääkäriliitto vaati jo vuonna 2003 makeisveroa takaisin, sillä makeisten kulutus oli lisääntynyt jo silloin merkittävästi.

Sinänsä kyse on periaatteeltaan toimivasta kohdennetusta verotuksesta jolla kerätään rahaa sieltä mikä kuluja aiheuttaa. Kun makeiset eri muodoissaan aiheuttavat terveydenhoitomenoja, on ihan kohtuullista että kuluja katetaan aiheuttajan, eli makeisten ja tätä kautta niitä kuluttavien kustannuksella.

Koska meillä viralliset suositukset ja aivan posketon hiilihydraattien ylitarjonta/kulutus on aiheuttanut massiivisen ylipaino- ja diabetesongelman, joiden pelkkien oireiden hoitoon kuluu jättiosuus terveydenhuollon menoista, olisi mielestäni aiheellista laajentaa valmistevero koskemaan kaikkia elintarvikkeiksi katsottavia tuotteita, joiden hiilihydraattipitoisuus ylittää esimerkiksi 50g/100g kyseistä tuotetta. Noinkin korkea pitoisuus pitäisi olla jopa THL:n linjaan sopiva, onhan se kohtalaisen lähellä virallisiakin suosituksia.

Joku todennäköisesti älähtäisi heti että miksi jokainen joutuu maksamaan kun vain osa lihoaa ja vain osa saa diabeteksen. No joutuisinhan minäkin maksamaan makeisveroa jos niitä ostaisin, siitä riippumatta saanko reikiä hampaisiin vai en. Sama asia, sama ratkaisu. Maksavathan tupakoijatkin veroja reippaasti ostamistaan savukkeista, vaikka vain osa heistä sairastuu keuhkosyöpään tms. tautiin jolla on suora yhteys tupakointiin.

Myös useiden tutkijoiden mukaan kansanterveyttä edistäisikin enemmän ruokien sokeripitoisuuksiin pohjaava verotus, sillä makeisverolla ei kokemusten mukaan ole ollut vaikutusta makeisten kulutukseen. Toisaalta verottajahan lienee asiasta mielissään kun verotulot ovat pysyneet tasaisena. Mutta eikös se hiilihydraattipitoisuus ole juuri sitä "sokeri"pitoisuutta ;) ja tätä kautta saataisiin huomattavasti paremmat verotulot ja vääjäämättä verotuksella ohjattaisiin ihmiset terveellisempään, vähemmän hiilihydraateilla mässäävään suuntaan.

6 kommenttia :

 1. "Myös useiden tutkijoiden mukaan kansanterveyttä edistäisikin enemmän ruokien sokeripitoisuuksiin pohjaava verotus"

  Tulee heti mieleen, että sitten maailma olisi pullollaan vetisiä muka-ruokia. Käytettäisiin makeutusainetta, jotta saadaan tuote maistumaan makealta ja lisätään tarpeeksi vettä, jotta hiilihydraattipitoisuus laskisi rajan alle.
  Nytkin ihmiset kantavat kaupasta light-mehutiivisteitä, siis makeutusainetta ja keinotekoisia aromeja samassa pullossa, limpparissakin on enemmään luonnollisia aromeja kuin noissa laittimehuissa.

  VastaaPoista
 2. Tilannehan ei paljon nykyisestä pahene. Jo nyt tuotteisiin mätetään makeutus- ja säilöntäaineita ja monissa myyntipakkauksissa suolavesi hölskyy että kannattavuus paranee.

  VastaaPoista
 3. Makeisvero on mielenkiintonen, kun se sisältää muun muassa kivennäisvedet. Mun päähän ei tasan mahdu, miten ne osuu samaan kategoriaan karkkien kans. Limsat toki ymmärrän.

  Kauankohan menee, ku tulee rasvavero

  VastaaPoista
 4. Onhan sitä rasvaveroo jo pariin otteeseen koitettu mutta nyt on taas ollut vähän hiljasempaa... Eiköhän se P. Puska sieltä kohta jyrähdä taas että saavat rasvaveron takasin tapetille.

  VastaaPoista
 5. Vois kuvitella että Puska ajais rasvaveroa hyvinkin painokkaasti. Koska silloin saataisiin kansalle uusi tapa iskostaa, että rasva on pahasta ja näin kansa söisi enemmän terveellistä täysjyvää ym, jolloin puolestaan lääketehtaat ym ovat tyytyväisiä. Sitä vaan tällainen pieni ihminen ei jaksa ymmärtää, että jos mun kroppa ei kestä hiilareita siinä määrin kuin yhden Puskan kroppa, niin miksi ihmeessä mun pitäis yhden Puskan mieliksi sitten syödä lääkkeitä ja tuhota elimistöni niillä hiilareilla? Miksei valinnanvapaus olisi hyvä tässäkin. Se joka haluaa ja voi saa elää niillä hiilareilla, mutta annettaisiin sitten myös meille muille mahdollisuus elää ilman lääkkeitä, ilman että se näkyy sitten kukkarossa muuten.
  Luulis olevan fiksumpaa lääkkeetön elämä kuin se, että yhteiskunta maksaa lääkkeet & lääkärit...

  VastaaPoista
 6. Sokeriverohan on hyvä idea lähes kenen tahansa mielestä, varsinkin karpin.
  Mutta jälleen kerran, erinäiset voimat repii sen idean tilkkutäkiksi.
  Voisi varmaankin puhua varsinaisesta perseilystä (lähde etl:n tiedote, klikkaa nimim.):
  "Veronalaisia ovat esimerkiksi todistetusti terveysvaikutteiset ksylitolituotteet, perinteiset marjamehut sekä lähde- ja kivennäisvedet, mutta veron ulkopuolelle jäävät jäätelökakut sekä suklaavanukkaat ja -vohvelit."
  Eli toisia tuoteryhmiä suositaan toisten kustannuksella, eikä sokerilla välttämättä ole mitään tekemistä asian kanssa...

  VastaaPoista