tiistai 27. syyskuuta 2011

Tilastotiedettä II

Lupasin päivittää tilastoja kun kyselyyn on vastannut toiset sata vastaajaa. Aika lunastaa lupaus.

Keskivertokarppaajista 81 prosenttia on naisia ja arvatenkin loput 19 miehiä. Ikähaitari on 16-75 joten otanta on aika laajasti läpi aikuisväestön, keski-iän ollessa 40 vuotta.

Samainen keskiverto karppaaja on karpannut 1,7 vuotta pudottaen tänä aikana painoaan 15kg. Haitari on laaja vasta aloittaneista, reilusti yli 15 vuotta karpanneisiin. Rajuimmat painonpudotukset ovat yli 45kg ja niitäkin on joilla paino ei ole pudonnut. Joillakin normaalipainoisilla kiinteytymisen johdosta on tullut kilo tai pari lisää.

Entäs sitten se terveyspuoli. Kuinka moni karppaaja on saanut positiivisia kokemuksia eri aihepiiristä:

    Kolesteroli: 29% (Ei tutkittu tai ei muutosta: 63%)
    Verenpaine: 46% (Ei tutkittu tai ei muutosta: 53%)
    Kivut ja säryt: 68% (Ei muutosta 31%)
    Vatsaongelmat: 92% (Ei muutosta 8%)
    Ikenet ja hampaat: 49% (Ei muutosta 51%)
    Iho ongelmat: 69% (Ei muutosta 29%)
    Hiukset: 43% (Ei muutosta 52%)
    Uni ja vireys: 79,5% (Ei muutosta 19%)
    Laktoosi: 34% (Ei muutosta tai ongelmaa 66%)

Ummetusta on jossain vaiheessa karppausta kokoenut noin 11% karppaajista. 89% ummetus on vähentynyt tai ei ole ollut ensinkään.

Huimausta jonka uskotaan johtuvan karppauksesta, on kokenut 2,8% vastaajista. 97,2% ei ole huomannut tällaista tapahtuneen.

Listassa negatiiviset kokemukset ovat sitten 100 - (positiivisten ja ei muutosta summa). Aika hyvältä näyttää karppaajan näkövinkkelistä. En olettanutkaan ettei negatiivisakin kokemuksia olisi. Mutta uskon että vastaavanlaiselta verrokkiryhmältä keskiverto virallisen linjan noudattajia. lukemat olisivat olleet aivan jotakin muuta.

Jos tämä kaikki olisi tapahtunut vain minulle, voisi olla sattumaa että karppaus jollakulla toimii. Mutta otanta on varsin laaja ympäri suomea. Erilaisia ihmisiä, erilaisin taustoin. Eri ikäisiä ja molempaa sukupuolta.

Kunhan saadaan KOLMAS sata vastausta lisää, päivitetään nämä lukemat sitten tuoreempiin. Toistaiseksi, odotetusti ja edelleen pidän karppaamista ehkä parhaana asiana mitä terveys ja hyvinvointi on kokenut sitten tulen keksimisen.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti