sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Matti ja Pekka

En halua valittaa, mutta suomessa on enemmän lihavia, enemmän diabeetikkoja ja rasvattomampi ruokavalio kuin koskaan. Kolme faktaa. Mutta miksi - jos kerran syömme rasvattomammin kuin koskaan, meidänhän pitäisi kaikkien olettamusten mukaan myös olla terveempiä kuin koskaan. Näin ei kuitenkaan ole, vaan lapsetkin lihovat aikaisemmin ja heillä ilmenee sairauksia joita aiemmin tavattiin vain ikääntyneillä ihmisillä. Parannusta ei siis ole lähitulevaisuudessa luvassa. 

- Margariinin kulutus ohitti voin kulutuksen vuonna 1988. 
- Neljä vuotta myöhemmin margariinin kulutus oli suurempi kuin voin ja voi-kasviseosten kulutus yhteensä.
- Samaan aikaan 80-luvun lopulta lähtien meillä on lihavuus ja diabetes lisääntynyt räjähdysmäisesti. 

En voi väittää suoralta kädeltä että nämä seikat kulkevat käsi kädessä mutta minulla on siitä vahva epäilys. Harmi etten osaa sanoa että siitä on vahva näyttö tai tuhansia tutkimuksia. Väitän kuitenkin, että esim. THL:n ja syvänliiton kärkimiehillä on tärkeä asema, ja että he käyttävät asemaansa törkeästi väärin nojaten tahojensa päätökset ja suositukset omiin mielipiteisiin eikä todellisiin faktoihin.

THL:n nokkamies, Pekka Puska on todennut haastattelussa: "Diabeteksen lisääntyminen johtuu väestön lihomisesta – syödään liikaa ja liikutaan liian vähän". Tosin tämä ei perustu mihinkään tutkimukseen vaan on vain Pekan oma näkemys asiasta. Siihen että syötäisiin liikaa tai liikuttaisiin liian vähän, ei ole vahvaa näyttöä tai tuhansia tutkimuksia. Vain mielipide. Todellisuudessa lihavuuden syynä on laiha ruoka, joka saa ihmiset syömään enemmän ja liikaa hiilihydraatteja. Rasvaton ja hiilihydraattipitoinen ruokavalio aiheuttaa sekä lihomista energian vähyyden ja nopeuden vuoksi, että diabetestä liiallisten hiilihydraattien ja muiden ravintoaineiden epätasapainosta johtuen.

On tottakai niitä jotka eivät liiku ja niitä jotka liikkuvat mutta niin laajassa mittakaavassa kuin ongelmat ovat ilmenneet, on jo oltava jonkinlaista vikaa päässä jos kuvittelee että pelkästään ihmisten laiskuus olisi ajanut meidät tähän tilanteeseen. Rasvattomuus on todellinen syyllinen. Ihmiset eivät tunne kylläisyyttä jonka rasva ateriassa saa aikaan jo aivoissa vaan syövät vatsansa täyteen. Ja koska rasva puuttuu, elimistö pitää tilannetta ongelmana ja vaatii lisää. Riski syödä liikaa rasvattomasti on moninkertainen verrattuna riskiin syödä tukevasti mutta sopiva määrä.

Puska sanoo myös että "Tautiongelmat ovat tulleet, kun ruokavalioon on tullut paljon huonoa tyydyttynyttä rasvaa". Pekka kerää mainetta omilla teorioillaan:  "vuosikymmenien suositusten mukaiset ravintomuutokset, kun on siirrytty eläinrasvoista kasvirasvoihin ja lisätty kasvisten kulutusta, ovat olleet keskeinen syy siihen, että meillä työikäisten vuotuinen sydänkuolleisuus on pienentynyt peräti 80 prosenttia", ja kuten edellisellekään mielipiteelle, ei tällekkään ole mitään lihaa sanojen tueksi, vain mielipide. Todellisuudessa ei ole olemassa mitään tutkittua dataa siitä, mikä kuolleisuutta on laskenut, mutta terveydenhuollon kehitys pallolaajennuksineen ja työolojen ja työaikojen muutokset kehityksen mukana eivät ilmeisesti Pekan mukaan vaikuttaneet asiaan kuin todella vähäisissä määrin. Itse epäilen että juuri lääketieteen kehitys on suurin yksittäinen syy kuolemien välttämiseen.

Toinen todellinen henkilötason syypää nykytilanteeseen on Matti Uusitupa. Otetaan esimerkki hänen kommenteistaan, mm: "Peräänkuulutan maalaisjärkeä sekä tieteellisten tosiasioiden tunnustamista ravitsemuskeskustelussa mm. rasvan, kolesterolin ja hiilihydraattien osalta". Kuitenkaan hän ei edes omasta pyynnöstään huolimatta ole valmis tunnustamaan ainoatakaan uusista tutkimuksista, jotka osoittavat hänen olettamuksensa rasvasta tai kolesterolista täysin harhaisiksi. Päinvastoin hän lisää legendaarisiin lauseisiinsa seuraavan: "Tieteellisin argumentein on vaikea väitellä ihmisen kanssa, jolla on vahva usko omaan mielipiteeseensä. Se on huono asia, koska kyllä jonkun pitää uskaltaa sanoa, mikä nykyinen tutkittu tieto asioista on". Uusi naula omaan arkkuun. Nykyinen tutkittu tieto puhuu VHH:n ja luonnollisen rasvan puolesta mutta hän sivuuttaa tällaiset tulokset. Hänellä todellakin on vahva usko rasvakammoon ja kolesteroliteoriaan ja hän on aivan oikeassa sanoessaan että väittely on hankalaa ihmisen kanssa joka on sokea tosiasioille.

Uusituvan tärkein todiste kovista rasvoista tulee jäniskokeista. "koe-eläimille saadaan aiheutettua valtimotauti syöttämällä rasvaa ja kolesterolia." Ilmeisesti eläintenkin biologia on Matille täyttä hepreaa. Hän todellakin kuvittelee että jos kasvissyöjä jänis ei pysty käsittelemään "kovaa" rasvaa, ei siihen pysty silloin sekasyöjäkään. Jätän tästä kohtaa pois ajatukseni siitä mitä mieltä olen vastaavista kokeista banaanikärpäsillä. Päinvastoin Uusituvalla on osoittaa syyllinen nykyiseen kapinaan rasvan puolesta. "eurooppalaisella elintarviketeollisuudella on sormensa pelissä siinä, että viime aikoina on esiintynyt kehotuksia syödä enemmän kovaa rasvaa". En tosin ainakaan itse ole tällaisista kuullut. Omat ja muiden kokemukset ovat olleet ensisijainen tiedonlähde, jo ennen kuin todellisia tutkimustuloksia alkoi tippumaan päivänvaloon. Nämä tutkimustulokset ovat sittemmin vain vahvistaneet sen, minkä moni meistä koki jo omalla kohdallaan aikaisemmin.

Valitettavasti parempaa ei ole luvassa, koska kansan ääni ei ole vielä riittävän voimakas. Vanhat parrat mielipiteineen ja käsityksineen eivät ole valmiita uskomaan että elämäntyö on perustunut harhaan ja valheeseen. Voiko heitä siitä syyttää. Harvassa on ne Suomalaiset miehet jotka olisivat valmiit virheensä myöntämään. Päinvastoin, vanhasta pidetään kiinni riippumatta siitä minkälaiset paperit eteen laitetaan. Kun usko omaan käsitykseen asiasta on suurempi kuin kirkollinen usko, ei sitä maallisin voimin pystytä muuttamaan. Tässä kansan ääni on siksi tärkeä, että vain sitä kautta voidaan tylysti kammeta tällaiset omaan haavemaailmaan loukkuun jääneet vaikuttajat pois valtaistuimiltaan. Tilalle tarvitaan sellaisia ihmisiä, jotka ovat valmiita muuttamaan mielipiteensä silloin, kun mielipiteen taustalla olevat tiedot muuttuvat tai saavat tarkennusta. Vapaassa maassa on oikeus muuttaa mielipidettään jos perusteet selkeästi muuttuvat. Valitettavasti siihen ei voida ketään pakottaa.

Todelliset lihavuuden syyt:
- Liian matalat D-vitamiinisuositukset häiritsevät sokeritasapainoa ja D-vitamiinin riittävää saantia.
- Liian hiilihydraattipitoinen ruokavalio estää C-vitamiinin imeytymisen, vahingoittaen solujen kykyä käsitellä sokeria.
- Liian rasvaton ruokavalio estää D-vitamiinin imeytymisen.
- Edellämainitut puutokset aiheuttavat jatkuvan nälän tunteen ja liikasyömisen. Nälkä on luonnollinen tunne kertomaan että jotain puuttuu. Se ei välttämättä tarkoita että energiaa puuttuu. Puutos voi olla muissakin ravintoaineissa kuten RASVASSA.
- On niitäkin jotka vain liikkuvat liian vähän mutta pieni vähemmistö.

Todelliset syyt diabeteksen lisääntymiseen
- C ja D vitamiinien puutos.
- Liika elimistön ja insuliinitasapainon rasittaminen hiilihydraateilla.
- Taudin alkuvaiheen väärä hoito mm. insuliinilla ja rasvattomalla ruokavaliolla.

Toistaiseksi viralliset suositukset haluavat kadunmiehen jatkavan tällä viitoitetulla linjalla. Onkin odotettavissa että lihavuus ja diabetes lisääntyy entisestään. Huippu on vielä saavuttamatta. Onneksi ketään ei tarvitse lynkata. Edellämainitut vaikuttajat ovat jo siirtyneet autuaammille ravitsemuskentille siinä vaiheessa kun ongelma ja todellisuus lopulta räjähtää käsiin. Maksajana ovat nykypäivän lapset. He joutuvat kohtaaman ongelmat vielä suuremmassa mittakaavassa kuin mihin me olemme törmänneet.

1 kommentti :

  1. En kyllä tajua tuon Puskan väittämää 80 %, kun katselen kuolintilastoja, niin järjestään kaikki kuolee, ei ole jäänyt mitään porukkaa kuikuilemaan loputtomasti, vaan kaikki laitetaan multaan, kun aika tulee. Mitä tulee tuohon Puskan rasvateesiin, niin sekin on pelkää pulinaa oman tärkeyden pönkittämiseksi, eikä perustu mihinkään faktaan ja hän on hyvä esimerkki vanhenemisesta, joten luultavasti jossain vaiheessa tulee hänenkin lähtönsä, vaikka olisi kuinka kevyttä syönyt :D

    VastaaPoista