keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Oma valinta.


Ruokavalion aika moni valitsee itse, yksin tai perheen kesken. Se on hyvin henkilökohtainen valinta ja siinä mielessä tärkeä, että itse joutuu myös sen valinnan kanssa elämään. Jos se ei ole pitkällä juoksulla hyväksi, itse on kannettava seuraukset tästä valinnasta. Ystäväni ei saa muuta kuin mahahaavan valintani johdosta... tietäisinpä vain miksi. Miksi toisen ihmisen henkilökohtainen valinta on jollekkin niin tärkeä, että siitä otetaan perkele oikein elämäntehtävä.

Minä valitsin vuosia sitten terveellisen mallin. Virallisten ohjeiden mukaisesti hyvin vähärasvaisen ja kevyt tuotteita suosivan. Margariiniksi mahdollisimman terveellistä ja leiväksi ruisleipää tai näkkäriä. Valitettavasti se ei minulle sopinut vaikka sen piti sopia ihan kaikille. Olisinko koskaa sairastunut diabetekseen jos olisin aikoinaan osannut valita toisin. Mutta luulin että kyllä lääkäri tietää mikä on minulle parhaaksi. Vielä siinäkin vaiheessa kuvittelin niin, kun sairauttani yritettiin insuliinilla saada kuriin - tuloksetta. Kyllä vituttaa vieläkin kun asiaa muistelen.


Nyt kun media on vähän rauhoittunut karppaajien mätkinnässä, ei ole ollut ollenkaan sellaista kiivasta juupas eipäs väittelyä kuin kuumimpaan aikaan lehdissä käytiin. Karppaajia haukuttiin oikein urakalla siitä että he pitävät itsestään ääntä eivätkä suostu tukkimaan turpaansa. Karppaajien vuoksi koko valtiontalous on vaarassa, ravintotuotanto, leipomot ja viljatilat ajautuvat vasaran alle. Karppaajat olivat aiheuttamassa lähes maailmanloppua. Mutta nyt karppaajatkin ovat pikkuhiljaa hiljenneet kun joka tuutista ei koko ajan olla sylkemässä naamalle.

Yksilötasolla on tilanne vielä pitkälti ennallaan. Moni karppaaja on edelleenkin ystäväpiirin tai suvun musta lammas koska on tuollaisen turmion tien valinnut itselleen. Nimenomaan itselleen. Sinä antikarppaaja, ei ystäväsi ole sinua pakottanut omaan valintaansa, miksi sinulle on niin tavattoman tärkeää että ystäväsi valitsee samoin kuin sinä? Ystäväsi teki henkilökohtaisen valinnan - tietämättä että se on jotain sinulta pois. Itsekäs ystäväsi karppaa, vaikka olet juuri kertonut miten vaarallista se on ja miten joku kummin kaiman kälysi, jota ei taida olla edes olemassa, on sairastunut juuri karppaamisen vuoksi mitä ihmeellisimpään latinankieliseen tautiin.

Onneksi tämä valveutunut antikarppaaja muistaa kaivaa kaikki mantrat joita jo kansakoulusta asti on luettu. Peruna ja reuisleipä. Niillä sinun on pärjättävä. Ja voi on jätettävä koskematta tai tuonelan portit lävähtää seläälleen. Koska olet niin tuohtunut hänen valinnastaan, karppaava ystäväsi koettaa sinulle näyttää maailmalla tutkittua tietoa ja muiden karppaajien kokemuksia, jotka aivan kiistatta osoittavat että huolesi on turha. Karppaava ystäväsi on petturi kun ei mukisematta tottele vaan vielä kehtaa väittää vastaan.

Narsistisimmat katkaisevat koko ystävyyssuhteet mokomaan karppipaskaan. Vähän kiltimmät puputtavat hiljaa ja koittavat aina silloin tällöin takavasemmalta antaa ohjeita VT suuntaan. Lisää hiilihydraatteja tarvitset tai sairastut. Eihän se karppaaja sairastu mutta sillä on pakko pelotella. Ja jos se karppaaja saa vaikka flunssan, se on ilman muuta karppaamisen vika. Ystävä itse jos saa flunssan, se on vain paskaa tuuria.

Minut on jätetty rauhaan. Varmaan blogini tai itsepääisyyteni vuoksi. Tai sitten vaan sen vuoksi että latelen aika surutta päin naamaa jos joku työntää nokkansa mun asioihin ilman lupaa. Mutta onhan minulla ystäviä ja tuttavia jotka karppaavat. Ja heillä ystäviä jotka koittavat väitellä näistä hitaista ja tarpeellisista hiilihydraateista, joita ilman nyt ei vain yksinkertaisesti voi elää. Kerta toisensa jälkeen tulee samat itkuvirret siitä miten ne hiilihydraatit on tärkeitä, ruisleipä elinehto ja margariini ainoa oikea vaihtoehto.

En minä vain oikein tajua mikä vittu niitä riivaa. Minä en ole kenellekkään tyrkyttämässä omaa valintaani. Karppaan itse. Jos joku kysyy neuvoja tai ryhtyy karppaamaan, autan jos niin halutaan. Mutten ole yhtäkään VT linjan kulkijaa palopuheilla käännyttämässä. Päinvastoin, olen aikaisemminkin sanonut että jos se sulla toimii, pidä siitä kiinni mitä se sitten onkaan. Ei mua edes kiinnosta. Vaikka söisit pieniä kiviä ja männynkäpyjä. Jos niillä jaksat ja voit hyvin, anna palaa. En todellakaan ole vinkumassa kivien ja käpyjen vääristä ravintoarvoista tai epäterveellisyydestä.

Meillä on homot ja lesbot jo hyväksytty yhteiskuntaan ihan ihmisinä, samoin monet muut vähemmistöt valtaväestön keskuudessa muutamia ääriryhmiä lukuunottamatta. Tottakai joku homofobinen ja vähemmistövastainen aina löytyy mutta hyvin marginaalista on valtaväestön tekemä tuomitseminen enää nykyaikana. Ihonväriltään erilaiset saa kulkea samassa bussissa. Eri uskontoihin hurahtaneet tulevat toimeen keskenään.

Mutta se vitun karppaaja on käännytettävä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti