sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Diabetes, tyyppi 3 ?


Kysymys: Miksi meillä ei hoideta kakkostyypin diabetestä oikein.
Vastaus: Koska koko tauti on ymmärretty väärin. Meillä on kaksi erityyppistä D kakkosta.

Yleistetty käsitys on se, että kun ihmisellä paastosokerit nousevat ja sokerirasitustestiä ei läpäistä, sinulla on tyypin 2, aikuisiän diabetes joka on pääsääntöisesti seurausta metabolisesta oireyhtymästä. Sitä lääkitään metforemilla ja pistettävällä insuliinilla. Insuliini laskee verensokeria siirtämällä sokeria verestä soluihin. Jos insuliinia tuotetaan liian vähän haimasta, tarvittava insuliini voidaan korvata. Näin saadaan sokeri- ja insuliinitasapaino, jolloin ihminen voi elää täysin normaalisti.

Kahtiajako

Valitettavasti meillä on myös TOINEN tyypin 2 diabeetikko, jota ei ole otettu huomioon ollenkaan. Tämä olisi nähtävissä kun sokerirasituksen jälkeen mitattaisiin insuliinimäärät verestä. Huomattaisiin että veressä on jo ennestään yllinkyllin insuliinia. Ongelma ei ole insuliini vaan vika on soluissa joihin se sokeri pitäisi siirtää. Soluilta puuttuu insuliinireseptorit. Ne on puudutettu / tapettu mm. jatkuvalla hiilihydraattien mässäilyllä. Paraneeko solut tällaisesta hiilihydraatti mässäyksellä aiheutetusta "vammasta" koskaan? Onneksi sentään solukuolema (apoptoosi) hoitelee joitakin vahingoittuneita soluja pois ja uusi solu voi jo toimia paremmin, mikäli se ei joudu samaan hiilihydraattibalsamointiin kuin edeltäjänsä. 


Yksinkertaistaen: 

Jos vereen tuotetaan koko ajan lisää glukoosia (verensokeria), haluaa keho siitä eroon lisäämällä insuliinituotantoaan, mutta koska solut eivät ota sitä vastaan, tuotetaan lisää insuliinia kunnes haiman kyky tuottaa insuliinia pettää. Tällaista insuliinireseptorien vikaa ei voi hoitaa pelkällä insuliinilla. Ei ennen eikä jälkeen haiman pettämisen. Se lisätty insuliini ei auta, koska siellä solussa ei ole kaikki kunnossa, eikä se solu ota sitä sokeria vastaan, insuliinimääristä riippumatta.

Hoito on väärää

Valitettavasti meillä kaikkia tyypin kaksi diabeetikkoja hoidetaan samalla tavalla. Viralliset hiilihydraattivoittoiset ravitsemussuositukset ja perään sokeritasapainoa koitetaan korjata insuliinia pistämällä. Yhä enenevässä määrin turhaan. Yhä useampi tyypin 2 diabeetikko on täysin ymmällään siitä mikä on vialla. He yrittävät syödä vähärasvaisesti ja "terveellisesti" kuten ravintoneuvojat ovat neuvoneet. Toistetaan mantraa vältä rasvaa, syö hitaita hiilihydraatteja. Kuluta enemmän kuin syöt. Yhdeksän potilasta kymmenestä on jo etukäteen valmiiksi vittuuntunut kun nämä hokemat osataan ulkoa.

Ja he yrittävät pitää sokeritasapainoa yllä pistämällä lisää insuliinia kuten lääkäri on neuvonut. Ja samaan aikaan heidän insuliinitasapaino elimistössä on täysin päin helvettiä. He kituuttavat vähäkalorisella dietillä, eivät jaksa liikkua ja he jopa lihovat entisestään. Lopulta he turhautuvat ja ajatuvat lihavuusleikkausjonoon, karppaamaan tai yksinkertaisesti heittävät veivinsä. Osa kuolee liian insuliinin aiheuttamiin infarkteihin joten voidaan sanoa että luonnoton poistuma hoitaa osansa ongelmista.

Diagnoosit

Ensin on hyväksyttävä se tosiasia että tyypin 2 diabeetikoita on kahta tyyppiä. Niitä ei voi hoitaa samalla tavalla koska ne ovat erilaisia. Diagnoosia tehtäessä on tutkittava onko kyse perinteisestä tyypin kaksi diabeetikosta johon perinteinen hoito tehoaa, vai sellaisesta jossa insuliinia on kyllä veressä mutta se ei tehoa juuri lainkaan. Kun tämä erottelu on selvä, voidaan valita täsmähoito joka oikeasti auttaa.

Meillä on tällä hetkellä kaksikin eri vaihtoehtoa tällaisen ongelman hoitoon. Kumpaakin vastustetaan. Vähähiilihydraattinen ruokavalio lopettaa solujen ylenpalttisen rasittamisen ja antaa elimistölle mahdollisuuden ryhtyä korjaamaan näitä vaurioita. Tarvitaan huomattavasti vähemmän insuliinia elimistöön kun hiilihydraatti/glukoosi määriä rajoitetaan merkittävästi. Sokeritasapaino sekä insuliinitasapaino toteutuvat, solut uusiutuessaan eivät välittömästi ole alttiina samalle hasardille kuin edeltäjänsä.

On myös uusia lääkkeitä (mm. Liraglutidi 'Victoza') joilla veren sokeritasapainoa voidaan hoitaa ilman ylenpalttista insuliiniannostusta. On jo kokemuksia, että ne toimivat loistavasti tämän tyypin diabeteksen hoidossa, auttaen potilaita samalla laihtumaan MERKITTÄVÄSTI. Tämä on tosin vain varakkaita varten, näiden korvattavuutta lääkäri voi hakea mutta turha kuvitella että niitä jokaiselle köyhälle korvataan.

Jos edes epäilee, että näitä lääkkeitä käytetään SAMALLA laihduttamiseen, niitä ei korvata. Korvattavuus on muutoinkin hyvin rajallinen ja vaatii lääkäriltä aivan erityistä osaamista joa hakemuksen täytössä. Kelan näkemys on että insuliini riittää, sillä saadaan kaikki kuntoon. Ratkaisu on ihan vitun tyhmä. Potilaan ja Kelan etu olisi, että potilas laihtuisi, tarvitsisi vähemmän lääkitystä ja kulut pienenisivät. Mutta ei, Kela kyllä korvaa joka vuosi enemmän ja enemmän insuliinia, koska sen käyttö ei tule laskemaan kun sitä tarvitaan koko ajan lisää.

Nyt mennään rytinällä metsään

Tällä hetkellä siis ravitsemus- ja vitamiinisuositukset osaltaan pyrkivät tuottamaan lisää näitä "kolmannen" tyypin diabeetikoita. Kela suostuu korvaamaan insuliinihoidon joka ei näihin auta vaan aiheuttaa jopa lisää lihomista ja näitä koitetaan hoitaa lisäämällä insuliiniannostusta ja pahentamalla ongelmaa entisestään. Diabetesliitto on asiassa aivan mettässä. Käypähoito suositukset ja ravitsemus suositukset riittävät heille. Liiton edun mukaista toki on, että mahdollisimman moni diabeetiikko liittyy jäseneksi, maksaa jäsenmaksunsa ja pitää turpansa kiinni.

Mutta on enenevässä määrin meitäkin, joille THL:n, Kelan, Lääkärin ja diabetesliiton tarjoamat kelvottomat ratkaisut eivät enää kelpaa. Huomasin itsekkin sen, että kun hiilihydraatteja rajoitetaan merkittävästi vähän pidemmäksi aikaa, insuliinista voi päästä eroon tai määriä ainakin päästään vähentämään todella merkittävästi. Huomasin myös sen, että kun on pidemmän aikaa oikealla hoidolla, elimistö todella parantaa itseään. Yksittäinen hiilihydraattipommi ei enää tarkoittanutkaan sekameteliä verensokeri arvoissa. Täytyy vain muistaa pitää tällaiset shokkihoidot harvinaisina. Jos palaan takaisin vanhaan, näkyy melko nopeasti tulokset. Verensokeri kääntyy nousuun. Lääkettä tarvitaan. Verensokeri nousee lisää. Lääkettä tarvitaan lisää. Huono hoito on huono vaihtoehto.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti