maanantai 28. lokakuuta 2013

Ruis

Moni uusi diabeetikko kertoo pyrkivänsä ruokavaliolla parantamaan verensokeriarvojaan, osa lääkkeiden pelossa, osa ihan siksi että diagnoosi on herättänyt karuun todellisuuteen siitä että jotain kannattaa viimeistään nyt tehdä. Valitettavan moni joka tekee hienoja muutoksia, jättää kuitenkin sen "pakollisen" ja terveellisen ruisleivän mukaan ruokavalioon, kuvitellen että ne kaikki muut muutokset kyllä auttavat siihen ettei verensokeri nouse.

Itä-Suomen yliopistosta tohtoriksi väitelleen Maria Lankisen tutkimuksessa selvitettiin suomalaisen superruoan vaikutusta muun muassa elimistön rasvoissa. Tutkimuksen mukaan esimerkiksi ruisleivän syöminen saa aikaan merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoissa. Epäselväksi tosin jäi se, miten ruisleivän ja rasvojen tutkimuksestakin vedettiin johtopäätöksiä ruisleivän vaikutuksesta verensokeriin.

Jo aikaisemmin olen ihan omakohtaisesti testannut miten se 1-2 palaa ruisleipää nakkaa verensokerin kuuta kiertävälle radalle, ihan omaan ulottuvuuteen. Kuitenkin jäi vielä mieltäni vaivaamaan, että jospa se verensokeri nouseekin jonkin muun aineen kuin itse rukiin vaikutuksesta. Tästä olen joskus kuullut myös väitettävän, että se verensokeri nousee juuri siksi, että useimmissa ruisleivissä on myös vehnäjauhoja mukana.

Koska normaalissa kaupasta saatavassa ruisleivässä on yleensä paljon muutakin kuin ruista: vesi, vehnäjauho, siirappi, vehnäproteiini, ruislese, unikonsiemen, ohra- ja ruismallas, suola ja hiiva, heräsi minulla epäilys että onko syyllinen verensokeripiikkiin jota ei kuulemma tule, jokin muu kuin ruis. Tästä syystä päätimme testata asiaa PELKÄLLÄ ruisjauholla, miten ruis vaikuttaa verensokeriin.

Testausta varten valittiin 100% ruisjauho, jossa tuoteselosteen mukaan on siis 60% hiilihydraatteja. Koska en halua koko loppupäivää viettää sokerihumalassa, annoskooksi valittiin 2 ruokalusikallista, joka vielä punnittiin. Lopputulos on 26 grammaa ruisjauhoa. Voin jo tässä vaiheessa kertoa, että jos haluat saman testin tehdä, varaudu siihen ettei sen jauhon nieleminen ole ollenkaan niin yksinkertainen operaatio kuin saattaisi äkkiseltään tuntua. Se nimittäin imaisee suun kuivaksi varsin tehokkaasti. Mutta mitäpä sitä ei bloggaaja tekisi asiaa tutkiakseen.

Ennen testaamista edelsi hyvin nukutut yöunet ja riittävä, yli 12 tuntia syömättä, ettei varmasti mikään aikaisempi ateria sotke testin tuloksia. Sokeriarvot mitattiin juuri ennen testiä, sitten puolen tunnin välein jauhojen nielemisen jälkeen. Oletettavaa on, että jos ruis on hidasta tai melko hidasta hiilihydraattia, kuten toistuvasti yritetään väittää, se on varsin terveellinen ja hyvä vaihtoehto diabeetikolle joka ei halua verensokeriin piikkejä. Eli väittämän perusteella verensokeri nousee siis hitaasti ja tasaisesti. No ei kun testaamaan. Ja arvoisa lukija, tässä tulokset.


Vihreä: Terve ihminen
Keltainen: Diabeetikko (D2)

No mitä me tästä opimme. Ruis EI OLE HIDAS hiilihydraatti vaan SUPERNOPEA. Ei taida edes puhtaalla glukagonilla päästä noin mahtavaan ja nopeaan verensokerin nousuun. Ja ottaen huomioon miten pienestä määrästä ruisjauhoa tässä on kyse (26 grammaa), käsittämättömän pitkään se verensokeri pysyy korkealla. Silmät auki nyt ja mittari käteen ja jauhopurkille jos et muuten usko. Ei tämän testaaminen mitään rakettitiedettä ole. Selkeästi on myös nähtävissä se, että terveen ihmisen aineenvaihdunta reagoi nopeasti ja tehokkaasti tuohon verensokeria nostavaan vaikutukseen. Mutta tästä syystä on todella väärin pelkästään sen perusteella suositella ruisleipää myös diabeetikon ruokavalioon.

Lisähuomioksi mainittakoon, että diabeteksestä riippumatta testin jälkeen molempia koehenkilöitä häiritsi kiljuva näläntunne, jota ei karppiperheessä normaalisti koeta ollenkaan. Vaatiko elimistö nyt siis lisää terveellistä superruokaa eli ruisleipää. Kuulemani mukaan näin käy myös alkoholistille. Ensimmäisen ryypyn jälkeen pitäisi saada koko pullo.

Arvoisa Mikael Fogelholm. Toistuvat väittämänne ruisleivän vaikutuksesta verensokeriin ovat hölynpölyä. Olette varmaan useampaan otteeseen kuulleet, etteivät ne pidä paikkaansa mutta tästäkin huolimatta jatkatte asemaanne sopimatonta, perättömän tiedon levittämistä. Raskauttavaksi sen tekee se, että osa ihmisistä edelleen uskoo puheitanne. Todellisuudessa siis tietoisesti valehtelette, sillä teille on kerrottu ettei väittämänne pidä paikkaansa mutta jatkatte totuuden vastaisen tiedon levittämistä asiantuntijana julkisuudessa. Tietoisesti lausunnoillanne lisäätte tuhansien diabeetikkojen verensokeriin lliittyviä ongelmia, ohjaamalla heidät sopimattoman tuotteen käyttäjiksi perättömillä terveysväittämillä.

Arvoisa Maria Lankinen. Tutkimuksenne tai ainakin siitä tehty johtopäätöksenne ruisleivän vaikutuksesta verensokeriin joutaa vessapaperiksi. Kuten kaaviomme osoittaa, ruisleipä nostaa verensokeria nopeasti ja korkealle. Vaikka terveen ihmisen aineenvaihdunta pystyy tuon piikin tasaamaan tehokkaasti, on väärin väittää ettei ruisleipä nosta verensokeria. Lienettekö edes tutkinut asiaa siltä osin kuin teitte johtopäätöksiä. Epäselväksi jäi, oliko johtopäätöksenne vain mielipide vai osa tutkimuksen kokonaisuutta. Jos se oli osa kokonaisuutta, koko tutkimus ja tohtorin arvo joutuu hyvin kyseenalaiseen valoon.  

Arvoisa diabeetikko. Lopeta se ruisleivän puputtaminen. Et saa siitä mitään sellaista, mitä et saisi terveellisemmistä vaihtoehdoista - paitsi tyydytettyä hiilihydraatti riippuvuutta. Ruisleivän syöttäminen diabeetikolle on kuin bensan kaataminen tuleen.

2 kommenttia :

  1. Juuri näin. Mitenkähän kävisi samainen testi rasvoilla ja proteiineillä? 26g esim. kookosöljyä samalla tavalla ja 26g vaikkapa liivatetta(gelatiinia, 100% prot.) niin nähtäisiin vaikutukset.

    VastaaPoista