keskiviikko 9. lokakuuta 2013

E621


E621 eli Natriumglutamaatti. 

Kyseessä on vesiliukoinen natriumsuola jota käytetään elintarvikkeiden aromivahventeena. Natriumglutamaatti stimuloi tiettyjä kielen makunystyjä, kuten aminohapporeseptori T1R1/T1R3:a ja muita glutamaattireseptoreita. Se toimii aivoissa välittäjäaineena, ja muualla elimistössä on glutamaattiin reagoivia kudoksia. Lyhyesti sanottuna, E621 saa paskanmakuisenkin ruuan maistumaan hyvältä. Oma kokemukseni on, että mausteseos jossa on natriumglutamaattia, aiheutti sen että kylläisyyden tunne tuli paljon myöhemmin samasta ruuasta, kuin silloin kun se oli maustettu ilman. Kyse oli kalaruuasta.

Natriumglutamaattia on käytetty lisäaineena jo yli sata vuotta. Glutamaatti on yksi elimistön aminohappo, jota elimistö itsekin muodostaa. Se on elimistössä keskushermoston yksi tärkeimipiä kiihottavia välittäjäaineita. Vaikka natriumglumaatti on näennäisesti muutaman aminohapon yhdistelmä eli luonnollinen, se on kuitenkin ennen kaikkea hermojen välittäjäaine aivoissa. Ihmisellä on aivojen verisuonissa säätelymekanismi, joka ei päästä kaikkia aineita herkkiin aivoihin. Natriumglutamaatti kuitenkin läpäisee esteen.

Glutamaatille voi myös allergisoitua. Tutkimuksista huolimatta ihmiset itse ovat kertoneet erinäisistä ongelmista, joista on päästy eroon luopumalla tästä lisäaineesta. Samasta syystä aromivahventeena käytettävä  E621 kiellettiin vauvojen ja pikkulasten ruoista jo 15 vuotta sitten, mutta esimerkiksi kouluruoassa sitä  yhä käytetään. Migreeniyhdistys neuvoo potilaita kokeilemaan E621-vapaata ruokavaliota, mutta ei perusta kehotusta lääketieteellisiin tutkimuksiin, vaan migreenipotilailta kuultuun kokemukseen.

Ruoka joka ei maistu hyvältä ilman E621:tä, ei ole sitten ruokaa jota pitäisi syödä. Itse maustettuna voi hyvin vaikuttaa siihen, mitä ruokaan laittaa. Toisin on mm. koululaisilla ja eineksiä käyttävillä. Koska asiasta on jo pidempään kohuttu, useat ruokatalot ovat siivonneet natriumglutamaattia tuotteistaan. Asia ei kuitenkaan ole niin mustavalkoinen. Osa tuotteista sisältää edelleen hiivauutetta, joka on periaatteessa samaa tavaraa kuin natriumglutamaatti. Se on vain valmistettu luonnollisemmalla tavalla, eli uuttamalla hiivasta proteiinia. Ruokatalot eivät halua tehdä maukasta ruokaa koska se on kallista. Natriumglutamaatilla ja/tai hiivauuttella saadaan ruoka maistumaan todellista paremmalta - ja halvalla.

Oma näkemykseni

Jos se ei maistu hyvältä, siinä on jotain vikaa eikä sitä korjaa maun muuttaminen kikkailemalla. Itse koitan kyllä välttää niin E621 kuin hiivauutteella huijatuksi tulemista kaikin keinoin. Ruuan maustaminen on yksilöllistä, siksi elintarviketeollisuus ei pysty kaikkia miellyttämään ja makuaistin huijaaminen on heille halvin keino. Itse mieluummin käytän puhtaita luonnontuotteita maustamiseen. Chili, yrttiseokset, suola, pippuri ja musta torvisieni ovat omia suosikkejani. Eikä ruuan mausta ole valittaneet sen enempää lapset kuin vieraatkaan.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti