keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Lasten lihavuus


Se on fakta, että lapset lihovat. Entistä enemmän ja entistä nuorempina. Virallinen näkemys on se, että lapset eivät enää liiku. Energian saannin ja kulutuksen välillä on epätasapaino. Näin onkin, mutta virallisterveellinen suositus on se joka tämän epätasapainon tyhmyydessään aiheuttaa. On niitä jotka liikkuvat vähemmän ja niitä jotka liikkuvat enemmän. Yleistämällä vain lakaistaan ongelmat maton alle, sillä kenelläkään ei ole munaa myöntää, että suositukset mättävät. Suositukset aiheuttavat lihomista ja samaiset paskat suositukset aiheuttivat jo diabeteskatastrofin. Ei liikkumattomuus tai ihmisten hölmöily. Ongelman aiheutti se, että laitosruokailu ja ihmismassat nimenomaan yrittävät noudattaa näitä suosituksia.

Ainakin omakohtainen kokemukseni on, että lapset liikkuvat melkeinpä enemmän kuin vanhampansa samassa iässä. Omakohtaista vertailua on tosin vain muutaman lapsen osalta mutta kuitenkin. Toinen syy on geenit. Minulla, lapsesta asti lihavalla on kolme biologista lasta joista yksikään ei ole ollut lihava. Se siitä geeniteoriasta.

Todellinen syy on se, että laiha ruoka tekee lihavia lapsia. 


Nykyaikainen ruokavalio, jota laitosten on noudatettava tai suosituksiin velvoitettu laitos THL ottaa poliisivaltuudet ja alkaa suositusten sijaan mäkättämään ja uhkailemaan jos niitä ei noudateta jossakin koulussa tai päiväkodissa. Missä vaiheessa suosituksista tulikin velvoite. Eikö suositukset olekkaan suuntaa antavia ehdotuksia siitä mikä jonkun tahon mielestä on hyvä. Nimenomaan mielestä, fakta se ei välttämättä tarvitse olla, se on nähty. Jos joku koulu uskaltaa tarjota rasvaisempaa maitoa edes vaihtoehtona, lasten vanhempien vaatimuksesta, jo on THL räksyttämässä rakkikoiran tavoin siitä ettei SUOSITUKSIA noudateta. Mikä vitun laki niitä käskee noudattamaan. Eikö ne olekkaan enää suosituksia?

Hiilihydraatteja lapsille, voi taivahan perkele. Halpaa ja maistuisi paskalta mutta onneksi sinne kouluruokaan voidaan laittaa natriumglutamaattia tai hiivauutetta. Se maistuukin paremmalta ja houkuttelee tarpeettomasti syömään enemmän kuin on tarvis - kylläisyyden tunne viivästyy kun ruuasta saatu milihyvä vääristyy keinotekoisesti. Se on hyvin vähärasvaista mutta hiilihydraatit eivät pidä nälkää joten seuraavaan ruokailuun on jo niin kova nälkä, että taas menee syönti överiksi. Vähärasvaista se on mutta ei todellakaan kevyttä. Sellaisen hiilihydraattikuorman kestäminen vuodesta toiseen ei ole kenellekkään hyväksi. Siinä perse leviää ja tulee diabetes ja sokeritauti - se on jo huomattu.

Lapsilla pitäisi välttää tyypillistä lapsen nykyaikaista arkiruokaa: leipää, puuroa, muroja, mysliä, perunaa, makaronia, mehuja, riisiä ja hedelmiä. Kun tähän yhdistetään "vähän rasvaa" -ideologia, jossa viimeinenkin rasva on korvattu "hyvillä" hiilihydraateilla, ollaan valmiissa nälkäkierteessä. Ruoka ei pidä nälkää poissa ja seuraavalla aterialla on epäterveellisen kova nälkä.

Hiilihydraatteja ja tärkkelystä voisi aivan surutta korvata vihanneksilla, pähkinöillä, palkokasveilla, oliiviöljyllä, voilla, kalalla, kanalla, munalla ja kokolihalla. Mehun ja rasvattoman maidon sijaan voisi nauttia täysrasvaista maitoa. Se antaa paremman vasteen hormonitoiminnalle ja aiheuttaa ruoan hitaammaan sulamisen - pitää nälän pidempään poissa ja pidentää ateriavälejä terveellisellä tavalla. Paremman sokeritasapainon ja täyteläisyytensä vuoksi täysrasvainen maito pitää aterioiden koot maltillisempina.  Puhumattakaan sokeritasapainon tuomasta henkisestä hyvinvoinnista. Ja natriumglutamaatti ja hiivauute pitäisi kokonaan kieltää laitosruuasta.

Ihan kokonaan toinen juttu onkin sitten se, miten tuo nykyaikainen verensokerin pomppiminen vaikuttaa henkiseen puoleen. On jo nähty että lihavuuden lisäksi lapset on sekopäisempiä kuin koskaan aikaisemmin. On kaikenmaailman lisääntyvät ADHD:t, ahdistustilat ja masennukset. 

1 kommentti :

  1. Tosi kuin vesi ! Puuropäivän (+leipää+mehua!) jälkeen ukot tulevat kotiin kouluistaan kiljuvan nälkäisinä jo kl. 15 ja sapuskan pitää olla valmiina.......Juovat koulussa mieluummin vettä kuin rasvatonta maitoa, kotona onneksi kunnon maidot ja voit ja punaista lihaakin

    VastaaPoista