lauantai 19. lokakuuta 2013

Luusto haurastuu

Olipa taas kerra oikea riman alitus iltapäivä lehdessä. Ilmeisesti toimittajalle tuli oikein uutisen arvoisena yllätyksenä sama asia josta minä maallikkona olen koittanut kertoa jo pari vuotta. Ihmiset ei saa tarpeeksi kalsiumia. Ja ne jotka saavat, saavat turhaan koska on vajaus D-vitamiinista joka tarvitaan että kalsiumista olisi jotain iloa.

Muistettiin kyllä mainita että sitä kalsiumia saa "ehkä" maitotuotteista mutta olisi voinut myös tarkentaa että mistä maitotuotteista, vai pitääkö yleistää että kaikista.

Mainittiinpa sekin että ihmiset eivät käytä luuterveydelle tärkeitä D-vitamiinivalmisteita. No miksi vitussa ne niitä käyttäisivät kun terveyden ja pahoinvoinnin laitoskin suosittelee niin kamalan suuria määriä kuin 10 mikrogrammaa päivässä - eli ei mitään. Siitä ei mainittu tietenkään sanaakaan kuka todellinen syypää on. Ja maitoon lisätty D-vitamiinikin on kaiken lisäksi hyödytön. Niitä kun on erilaisia niitä D vitamiinejakin. Siinä mennyt jollakin D2 ja D3 vitskut vähän sekaisin.

Jos suositukset on kymmenesosa siitä mitä pitäisi, se olisi oikeasti uutisen ja riepottelun arvoinen asia, mutta ei taida toimittajalla ja päätoimittajalla vain riittää MUNAA tarttua itse ongelmaan. Onko pään tarkoitus vain estää löysää selkärankaa putoamasta housuihin, mitä? 

Osteoporoosia tai sen esiastetta on noin 800 000 suomalaisella. Takavuosina se oli vanhojen ihmisten vaiva mutta nykyään jopa kolmekymppiset kärsivän tästä vaivasta. Asiasta voisi pitää vähän enemmänkin ääntä, on se sen verran tärkeä ihan jokaiselle. No ei kai nyt joku iltapäivälehti ryhdy oikeista asioista vääntämään. Siinähän joutuisi nokatusten vaikeiden ihmisten kanssa. Huuhaa ukkojen jotka nyt sattuu olemaan tärkeällä mutta väärällä jakkaralla.

Oli muuten siinä mielessä ihmeellinen uutinen ettei ollenkaan muistettu mainita kovista rasvoista mitään negatiivista. Toimittaja voisi sentään pitäytyä lehden valitsemassa linjassa eikä unohdella asioita uutisista.

1 kommentti :

  1. Itse asiassa aikuisten D-vitamiinisuositus on 7,5 mikrogrammaa päivässä, ja sekin ainoastaan lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Ja sekin ainoastaan, "jos ei säännöllisesti käytetä vitaminoituja maitovalmisteita, ravintorasvoja tai kalaa."

    VastaaPoista