lauantai 5. lokakuuta 2013

Tyhmä äijä


Ylen A-stream-ohjelmassa ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm sanoi kirkkain silmin päin naamaa verisuonikirurgi Taija Somppille, että tämä on väärässä kun väittää, että ruisleipä nostaa verensokeria erittäin tehokkaasti. Harmi, olen testannut sen itsekkin ja aiheesta kirjoittanut. Viljan laadusta riippumatta se nosti verensokeria yhtä nopeasti. VIljan laatu vaikutti vain siihen, kuinka paljon se sokeri nousi, ei sen nousun nopeuteen. Vilja on siis nopeaa hiilihydraattia, ei hidasta eikä keskinopeaa kuten koitetaan väittää.

Somppi on sen itse nähnyt potilaiden kanssa työskennellessään. " Tiedän potilaitten kokemuksesta, että kun he syövät ruisleipää ja mittaavat sen jälkeen verensokerin, se (verensokeri) nousee taivaisiin. Korkea verensokeri ja korkea insuliini ovat yksi tärkeimpiä riskitekijöitä sydän- ja verisuonisairauksissa". Fogelholmin väittää että kyseessä on vain luulo, normaaliin tapaan perustelematta puheitaan millään tavalla. Kuitenkin on näyttö siitä, että korkea verensokeri ja korkea insuliini on ehkä infarktien pahin riskitekijä. 


Tähänkö on Suomessa päädytty. Sapuskaprofessori yrittää mitätöidä kirurgin työelämässä kohtaaman todellisuuden. Onko motivaationa raha. Margariini-mannekiinilta menee osingot jos leipä lakkaa käymästä kaupaksi. Läpi maailman historian meillä on ollut taloudellisia sidonnaisuuksia mutta rajansa kaikella. En käsitä miten tuollaista ukkoa voi kukaan enää ottaa vakavasti. Sama puhuuko siinä äijässä pää vai perse, samaa paskaa lotisee ulospäin. 

Fakta on, että Fogelholm ei tiedä diabeetikoista oikeastaan mitään, ja tämä fakta perustuu ihan hänen omiin sanomisiinsa joille nauraa jo naapurin akatkin. Ei ole tietoa tai kokemusta diabeteksen hoidosta, diabeetikon elämästä tai eri aineiden vaikutuksesta verensokeriin. Äijä on aiheesta pihalla kuin tamppoonin naru. Tai valehtelee suut ja silmät täyteen. Kova on ukolla usko margariiniin ja ruisleipään.

Pistää oikein ihmetyttämään nämä kansan totuuden torvet ja terveyden kovimmat asiantuntijat. Kuihtuneita, harmaita, väsähtäneitä ja sairaan oloisia ja näköisiä ihmisiä. Tämä tietysti vain minun henkilökohtainen mielipiteeni.

Toinen asia on sitten ns. keskustelut joita ollaan käyvinään. Vastapuolet toistelevat omia mantrojaan sokeasti näkemättä tai kuulematta vastapuolta tai vastapuolen perusteluja. Tämä palvelee toki tv kanavaa mutta mitä hyötyä tai edes viihdettä tästä irtoaa katsojalle.

Tuleeko meille koskaan sellaista ohjelmaa, jossa vastakkainasettelun lisäksi näytetään jotakin todellista - oikeita faktoja eikä pekkiä mielipiteitä ja edustettujen sidosryhmien kannanottoja. Pelkät fraasit vankka näyttö, pitkät tutkimukset ja yleinen käytäntö ei oikein enää riitä. Haluan itsekkin nähdä sen vankan näytön, tietää tarkemmin miten niissä pitkissä tutkimuksissa tuloksiin päädyttiin ja lopettaa yleiset käytännöt jotka perustuvat ei mihinkään. Kaivoon ei ole pakko sukeltaa vaikka muut tekisivät niin. Se on vain tyhmää.

1 kommentti :

  1. Ihanaa, en olekaan yksin tämän diabetes helvetin kanssa...kiitos kirjoituksesta, olen tasan samaa mieltä.sela.

    VastaaPoista