keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Karhunpalvelus


Minkälainen mies ja millä edellytyksillä on kärkihahmo meidän kansanterveyden korkeimmalla jakkaralla?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtajana vuodesta 2003 lähtien on toiminut lääkäri, kansanterveyden "asiantuntija" ja poliitikko (kansanedustaja 1987–1991) Pekka Puska.

Puska valmistui Turun yliopistosta ensin valtiotieteiden maisteriksi ja sitten lääketieteen lisensiaatiksi, mutta lääketieteen ja kirurgian tohtori hänestä tuli 1974 Kuopiossa. Tuohon aikaan hän toimi myös päätutkijana Kuopion korkeakoulussa. 

Puska oli alusta asti mukana Kuopiossa 1972 aloitetussa Pohjois-Karjala-projektissa, jonka tarkoitus oli parantaa erityisesti itäsuomalaisten kansanterveyttä. Pohjois-Karjalan lääniä vaivasi muuta maata korkeampi sydän- ja verisuonitautikuolleisuus, mistä seurasi muuta maata lyhyempi keskimääräinen elinikä. Projekti tähtäsi itäisen Suomen kansanterveyden kohentamiseen ihmisten elintapoja muuttamalla. Puskasta tuli Pohjois-Karjala-projektin johtaja 1977.

Mikä sitten meni vikaan ?

No ensinnäkin, pohjois-karjala projektin tiimoilta tehtiin johtopäätöksiä joissa ei huomioitu ollenkaan sitä tosiasiaa, että koko muualla maailassa saatiin samoja tuloksia ihmisiltä, jotka eivät taatusti ole osallistuneet koko projektiin ja ruokavaliomuutoksiin. Jos tuo olisi huomioitu, olisi osattu kysyä että oliko terveysvaikutukset ehkä globaalimpia ja mm. lääketieteen kehityksestä johtuvia. Olisi osattu mutta olisiko haluttu miettiä, onkin sitten toinen juttu.

Mutta ei, uppiniskaisesti päätettiin että nimenomaan rasva oli kaiken a ja o. Kaiken kukkuraksi tuota harhaa palkittiin vielä maailmalla. Helmikuussa 2008 Puskalle myönnettiin englantilaisen Rank-palkintorahaston suurpalkinto. Rahasto palkitsi Puskan hänen ansioistaan suomalaisten ruokavalion muuttamisessa, joka vähensi merkittävästi sydän- ja verisuonitauteja. Palkinto on arvoltaan 75 000 puntaa eli noin 100 000 euroa. Tässäkään ei huomioitu sitä, että muutokset olivat globaaleja, eivät vain pohjois-karjalaa koskevia. Ruokavaliot todellakin muuttuivat. Niiden vaikutuksesta sydän ja verisuonitauteihin ei tosin ollut mitään näyttöä. Diabetes ja lihavuus ongelma sen sijaan on kääntynyt räjähdysmäiseen kasvuun.

Pohjois-karjala projekti osoitti siis, että tyydyttyneet rasvahapot on syypäänä kolesterolin nousuun, mikä sinänsä on ymmärrettävää, pitäähän sitä kolesterolia olla veressä enemmän jos rasvahappoja tarvitsee enemmän elimistössä kuljettaa. Mutta päätelmä siitä, että niitä rasvahappoja vähentämällä olisi vähennetty riskejä sairastua oli vain tarkoitushakuinen ja tavoitteisiin sopiva lopputulos. Se oli kovin kaukaa haettu johtopäätös joka nyt vain sattui sopimaan Pekan omaa rasvakammoa tukevana päätelmänä.

Jo tammikuussa 2009, eli vain vuosi Pekan rahapalkinnon jälkeen Sachdevan työryhmä julkaisi jättitutkimuksen – Amerikan Sydänliiton aloitteesta – jossa selvitettiin veren kolesteroliarvot 136 905 sydänkohtauksen vuoksi jo sairaalahoitoon joutuneilta potilailta. Heidän kaikki kolesteroliarvonsa olivat odotettua pienempiä, paljon alle amerikkalaisten keskiarvojen, ikä huomioon ottaen. Tsot tsot Pekka, eikös se kolesterolin alentaminen pitänyt suojata sydänkohtaukselta. Vähän nyt tuntuu ristiriitaiselta että sydänkohtauksen jo saaneilla on keskiverto metrimakea matalampi kolesteroli. Mutta ethän sinä tällaisia tutkimuksia ota kuuleviin korviisi, ne sivuutetaan olan kohautuksella.

Sittemmin jo useammassa tutkimuksessa on saatu aivan vastaavat tulokset kuin Sachdevan työryhmän tutkimuksessa. Tästä huolimatta Hyvät käsittelemättömät rasvat ovat edelleen pohjois-karjala pannassa meillä Suomessa. Eikä vähiten nimenomaan THL:n uppiniskaisuuden vuoksi. Onhan pääjohtaja itse tv-lähetyksessä sanonut että "Suositukset kovan rasvan suhteen eivät muutu" ja se on varmasti totta niin kauan kuin hän voi asiaan virkansa toimesta vaikuttaa. Säälittävää uppiniskaisuutta ihmisten terveyden kustannuksella mieheltä joka on ottanut elämäntehtäväkseen parantaa kansanterveyttä. Epic fail. Taisi mennä taivaspaikka kun tuollaiseen ylimieliseen asenteeseen päädyit.

1990-luvulla, monet tutkijat (mm. Ruotsissa sisätautiopin dosentti Uffe Ravnskov) asettivat kyseenalaiseksi syy-yhteyden korkeiden kolesteroliarvojen ja sydäntautien välillä. Kyseenalaistaminen perustui suureksi osaksi 30 vuotta jatkuneeseen Framinghamin tutkimukseen, joka kiistatta osoitti, ettei kohonnut kolesteroli ole sydäntaudin riskitekijä yli 47-vuotiailla ihmisillä. Asia oli niin päin, että kolesterolin aleneminen lisäsi kuolleisuutta verrattuna niihin, joiden kolesterolipitoisuus suureni. Mutta tämäkin taidettii THL:ssä ohittaa olan kohautuksella, sehän on vastoin pääjohtajan katsomaa linjaa.

Pekka laitoksineen ei pääsääntöisesti perustele rasvakammoa. Pekka alamaisineen ei katso tarpeelliseksi perustella kantaansa, koska syy-yhteys ravitsemuksen ja sydän- ja verisuonitautien välillä on hyvin tunnettu ja hyväksytty ”kaikkialla maailmassa”. Syy-yhteys, jonka hän on itse luonut tarkoitushakuisilla tutkimustuloksilla ja johtopäätöksillä, josta hänet maailmalla palkittiin isolla rahapalkinnolla ja syy-yhteys josta hän nyt järkkymättömän vakaumuksensa voimalla pitää kiinni. 

Rasvattomuuden puolesta on lyöty niin paljon rumpua, että ihmisille on syöpynyt aivoihin vääristynyt käsitys rasvan pahuudesta. Kaikessa yksinkertaisuudessaan, lihavia ihmisiä luullaan usein lihaviksi siksi, että he syövät rasvaa. Kuitenkin valtaosa lihavista ihmisistä ei syö rasvaa vaan sokeria, koska suositukset painottavat rasvan pelottavuutta ja sokerin tärkeyttä ruokavaliossa. Enkä tarkoita taloussokeria vaan niitä "hyviä hiilihydraatteja" joille saamme olla ikuisesti kiitollisia lihavuus ja diabetesongelmasta. Läski ei muutu läskiksi syöjän nahan alle mutta sokeri muuttuu. 

On jo korkea aika, että virallinen tahokin lopettaisi sen jatkuvan turhan rasvasta mäkättämisen ja keskittyisi itse ongelmiin. Sokeri on todellinen syypää niin lihavuus- kuin diabetes ongelmiin. Maailmalla tähän on pikkuhiljaa jo herätty. Olisiko aika herätä kotikonnuillakin.

Kolesterolista olen kirjoittanut aikaisemminkin:

2 kommenttia :

  1. http://www.dailymail.co.uk/health/article-2472672/Is-high-fat-diet-GOOD-heart-Doctors-say-carbs-damaging-arteries.html

    Jokos tuon jutun bongasit?

    VastaaPoista
  2. Juu, loistava juttu itse asiassa. Vielä kun saadaan ihmiset tämä ymmärtämään... yksi kerrallaan :)

    VastaaPoista