tiistai 16. elokuuta 2011

Grand old man

Jaakko Kolmonen, keittiömestari ja suomalaisen ravitsemusneuvonnan Grand old man, on leivän syöntiin liittyvissä asioissa totaalinen vastarannan kiiski karppaajiin nähden. Kolmosen mielestä leivän syönnin vähentyminen on kansanterveydelle hirvittävän paha isku. Eiköhän se isku ole paha lähinnä kansantaloudelle ja leipäteollisuudelle. Meidän tulisi pitää turpamme kiinni ja massuttaa limppua oman terveyden varjolla, yhteisen edun nimissä. Valitettavasti minun etuuni ei kuulu sen enempää leipä- kuin lääkeyhtiönkään myyntimenestys. Kansanterveyteen ei tunnu leivästä luopuminen vaikuttavan muutoin kuin helvetin moisena parantumisena. Jaakko itse on toisaalta esiintynyt ruisleipä mannekiinina niin pitkään että herää kysymys, onko se leivän mainostaminen mennyt niin veriin ettei siitä vieläkään pysty päästämään irti.

Kolmonen sanoo että hiilihydraateista puhutaan paljon potaskaa ja levitetään väärää tietoa. Tässä Old man osoittaa vain totaalisen tietämättömyytensä ravinto asioista. Ei se tee asiantuntijaa hiilihydraateissa, että osaa keittää hyvää ja seksikästä lihasoppaa. Vaikka viralliset suositukset ja karppaajien käytäntö ovat monessa asiassa napit vastakkain, ei mielestäni hiilihydraateista itsestään ole puolin tai toisin levitetty juurikaan vääriä tietoja. Tulkinallisia erimielisyyksiä joskus näkee ja nautittavista määristä on sitten oltu eri mieltä senkin edestä. Vaikka Jaakko onkin lihasopan keitossa ja leivän mainostamisessa varmasti suomalaista kärkiluokkaa ja mielipiteet tuntuvat olevan kovasti leipäteollisuuden sponsoroimia, kannattaisi ehkä kuitenkin pysyä siinä soppatykin ääressä.

Ainoat jotka hiilihydraateista vääriä tietoja levittävät ovat vanhan koulukunnan harhaoppineet jääräpäät kuten Kolmonen itse. Hiilihydraatti on hiilihydraatti ja elimistö reagoi hiilihydraattiin mm. nostamalla veren sokeria. Imeytymisnopeudella on turha elvistellä kun kyse on leivästä. Tutkimukset ovat osoittaneet jo, että leipä sisältää nopeaa hiilihydraattia, siitäkin huolimatta että Tohtori Fogelholm yritti toisessa haastattelussa valehdellen muuta väittää.

"Vältä sokeria, vältä sokeria, vältä sokeria!" Kolmonen kehottaa. Voi kun sinä ikäpappa tajuaisit että se hiilihydraatti siinä leivässä nostaa veren sokeria melkein yhtä nopeasti kuin hiilihydraatti siinä taloussokerissa ja juuri sitä me karppaajat nimenomaan yritämme välttää. Vai kuvittelitko Jaakko, että elimistö tietää että tämä hiilihydraatti on parempaa kun se tuli leivästä. Ja tuo toinen on ihan kamala hiilihydraatti kun se tuli kidesokerista. Totta kai se on näin, onhan sillä elimistöllä piilokamera ruokatorvessa, jolla se näki mistä ne hiilihydraatit tulivat. Entä jos syö pullaa jossa on sekä ne viljat että se sokeri. Miten se tutka huomaa että osa näistä on hyvää hiilihydraattia viljasta ja loput on ihan kamalaa hiilihydraattia pullan päällä olleesta raesokerista. Myönnän toki että toiset hiilihydraatit imeytyvät nopeammin kuin toiset. Leipä nyt ei tässä mielessä satu olemaan mitenkään sieltä "parhaasta" päästä vaikka toisin annetaan usein ymmärtää.

Jostakin syystä näitä eläkeikää hipovia tai jo eläkkeellä olevia turvenuijia riittää jokaiseen ravitsemusta  käsittelevään haastatteluun. Heidän 50 vuotta sitten oppimansa harhakuvat ovat nykytoimittajien tiedonlähteenä. Ei kai heitä voi siitä syyttää. Se on totena opetettu ja niin kauan eletty sen tiedon mukaan että turha sitä on siinä vaiheessa koittaa uutta tietoa enää sisään laittaa kun vanhakin tieto valuu pikkuhiljaa unholaan. Sanonta että vanha koira ei opi uusia temppuja sopii meidän asiantuntijoihin. Toimittajatkin voisivat pikkuhiljaa kiinnittää huomiota siihen, miten ajan tasalla käytettävien asiantuntijoiden tietämys on nykyisistä tutkimustuloksista. Juttujen tekemisellä on kiire mutta jos tällainen amatööri bloggaaja löytää ne tutkimus tulokset muutamassa minuutissa niin ei siihen luulisi ammattilaiselta liikaa aikaa kuluvan. Minne lie kadonnut kokonaan tutkiva journalismi missä tavoite oli löytää faktat. Nykyisin juttujen pohjana on lähinnä huomioarvo, eikä niillä faktoilla ole niin merkitystä kunhan juttu myy hyvin ja herättää keskustelua.

Jaakko Kolmonen toivoisi tietävänsä yhdenkin vähähiilihydraattisella ruokavaliolla laihtuneen joka on viiden vuoden kuluttua samoissa mitoissa. Mikäli kukaan niistä jotka ovat jo yli 5 vuotta karpanneet, ei tarjoudu näytille, otan itse haasteen vastaan. Tulen ottamaan Jaakkoon yhteyttä, mikäli olet elävien kirjoissa kun saan viisi karppivuotta mittariin.

Grand old man, eli vanha mies. Ja sellaisen ne jututkin on syytä ottaa. Vanhan miehen höpinöitä.

3 kommenttia :

 1. Näissäkin asioissa kannattaa muistaa hiilihydraattien vaikuttavan eri ihmisillä eri tavalla. Ehkäpä Kolmonen uskoo tiukasti asiaansa, kun se hänelle sopii, tiedä sitten sopisiko karppaaminen paremmin, tuskin suostuu kokeilemaan.

  Toinen sammuu väkisin jos syö kakun palan, toinen ei ole moksiskaan.

  Minun kone käy paremmin rasvalla kuin hiilihydraateilla ja suosittelen kyllä muitakin kokeilemaan. Ei sitä voi tietää jos ei kokeile.

  Kiitokset piristävästä blogista ja onnittelut hyvästä olosta.

  VastaaPoista
 2. Antti Heikkilä kirjassaan "Diabeteksen hoito ruokavaliolla" väittää, että leipä menee verensokeriksi nopeammin kuin sokeri riippumatta leivän väristä. Terveisin Konnasintti

  VastaaPoista
 3. Syö leipää - vältä sokeria.
  Jaakko-pappahan puhuu ihan ristiin. Leivän tärkkelyshän on pitkäketjuista sokeria, joka on niin heikko sidos, että alkaa jo suussa hajoamaan. :)
  Meille joskus jo koulussa valaistiin tämä, kun jauhaa ruisleipää vähän aikaa suussa se alkaa maistua makealle. Ja niinhän se tekee.
  Eli Jaakko-papan ohjeilla se ruispala tulee niellä mahdollisimman nopeasti purematta! :)
  t.Absu

  VastaaPoista