sunnuntai 28. elokuuta 2011

Rasvakammo

Vähänkään paremmin karppaukseen tutustuneet tietävät totuuden eläinrasvoista ja siitä että esimerkiksi tutkimukset osoittavat täysin kiistattomasti ja ilman tulkinnanvaraa että ihmiset jotka ovat jo saaneet sydärin, ovat nauttineet vähemmän maitorasvoja kuin terveet sukankuluttajat. Eläinrasvan terveellisyys kasvikorvikkeisiin verrattuna alkaa olla jo paremmin tutkittu ja todistettu kuin mikään muu ravitsemukseen liittyvä asia.

Tästäkin huolimatta tuo ihmisiin vuosikymmenien ajan istutettu rasvakammo on samaa luokkaa kuin jenkeissä äidinmaidon mukana juotettu kommunismin pelko. Meidän margariini- ja lääketehtaiden menestyksen kulmakivi, terveyden ja hyvinvoinnin laitos on pitänyt huolen siitä että ihmiset edelleen pääsääntöisesti uskovat tuohon myyttiin eläinrasvojen aiheuttavan terveysongelmia, vaikka näytöt osoittavat täysin päinvastaista.

Miksi oikein olemme tähän tilanteeseen joutuneet? Osansa lienee sillä että ihmisillä on halu uskoa että jokin yksittäinen asia olisi jollakin lailla käänteentekevä ja vaikuttaisi niin ylivoimaisen paljon, että siitä huolehtiminen takaisi terveen ja pitkän elämän. Tähän yhtälöön kun vielä lisätään suosituksista vastaavien tahojen johdon henkilökohtainen rasvakammo ja kyky olla kyseenalaistamatta omia hypoteeseja, päästään aika pitkälle perimmäisiin syihin siitä miksi olemme niinkin kusessa lihavuuden ja diabeteksen suossa. Puhumattakaan kaikista muista ongelmista joita nuo tieteettömyysmiehet ovat aikaansaaneet.

Tieteen ja tutkimuksen pohjana on totta kai aina ajatus että jokin asia olisi totta. Sitten pyritään tutkimaan onko se totta. Sitten tulee oikopolku, jos se ensimmäinen testaaminen osoittautuu todeksi niin asia on sillä selvä. Näin meillä mennään. Yhtälöstä unohtui vain se kohta että pitäisi itsekin selvittää se mahdollisuus, ettei se ehkä olekaan totta. Mutta ilmeisesti ei ole halua, tahtoa eikä nöyryyttä selvittää sitä mahdollisuutta että mieleiseni hypoteesi ei olekaan totta. Jos jätetään pois se kohta jossa tutkitaan hypoteesista se puoli joka voisi osoittaa sen olevan väärässä, luovutaan koko tutkimuksen tieteellisestä merkityksestä.

Kun käy vielä niin että joku muu menee ja selvittää sen toisen puolen asiasta, ylimielinen itsetunto ei pysty antamaan periksi sille että minun hieno ajatukseni ja testini sen todistamiseksi eivät päteneetkään. Aloitetaan propaganda ja suoranainen valehtelu jolla pyritään vain pönkittämään oman hienon hypoteesin ja sitä tukeneen tutkimuksen tulokset. Siitäkin huolimatta että jopa kymmenet tutkimukset osoittavat sitä omaa hypoteesia vastaan, ei siitä itsekusetuksesta päästä enää irti. Todennäköisesti sitä ylistetään hautaan saakka vaikkei sitä todennäköisesti siinä vaiheessa kukaan muu enää ylistä.

Meihin istutettu rasvakammo on juuri tällainen hypoteesi jota tutkittiin leväperäisillä, juuri ja juuri edes osittain tieteelliset vaatimukset täyttävillä tutkimuksilla. Tehtiin mieleisiä johtopäätöksiä jättäen huomiotta kaikki mikä kyseenalaisti lopputuloksen. Jätettiin pääsääntöisesti tutkimatta väärässä olemisen mahdollisuus. Juhlittiin ja julistettiin lopputulosta kulmakivenä ihmiskunnan terveydelle. Vuosikymmeniä kunnes asiaa halusivat tutkia uuden sukupolven tutkijat, nykyaikaisemmilla laitteilla, menetelmillä ja metodeilla.

Valitettavasti tuo pitkä aika ja jatkuva hokeminen upposi ihmisiin juuri sille tarkoitetulla tyylillä: kun hoet jotakin tarpeeksi kauan, se muuttuu ihmisten mielessä todeksi. Rasvakammon aikana koulutetut ammattilaiset toitottavat edelleen eläinrasvojen vaarallisuudesta vähän samaan tapaan kuin hovi ylisti keisarin uusia vaatteita. Lopputuloshan on jo nähtävillä. Vaikka isot laivat kääntyvät hitaasti, ne kääntyvät mieluummin kuin ajavat karille. Rasvakammon jalusta murenee pikkuhiljaa eikä mikään mitä sen puolesta puhujat sanovat, enää muuta sitä tosiasiaa. Totuus ei pala tulessakaan sanotaan.

Todistusaineistoa on jo niin paljon että rasvakammoon kasvatettujen ammattilaistenkin rivit repeilevät. Keisari itse näyttää alamaisten silmissä totaaliselta narrilta hehkutellessaan uusia vaatteitaan kansan edessä perse paljaana. Nuo imeväiset joiden suusta totuuden kuulee, ovat jo alkaneet kihertämään ja naureskelemaan Aatamin asussa ylpeänä keikkuvalle puolijumalalle.

Tärkein mittari kaikesta tutkimustyöstä huolimatta on kuitenkin ihmiset itse ja heidän omat kokemukset. Niitä alkaa olemaan jo merkittävässä mittakaavassa ja ne puhuvat niin selkeää kieltä nykysuosituksia vastaan ettei rasvakammosta tule jäämään kuin ilkeä muisto ja ikävä piikki tilastoihin ajalta, jolloin pari hassua puskauskovaista miestä sai painettua suomalaisten terveyslukemat ihmiskunnan historian surkeimmalle tasolle. Se olkoon heidän muistonsa ja hakattakoon tulevia sukupolvia varoittamaan heidän hautakiviensä kylkeen.

Vasta sitten kun tuo nakupelle keisari on pukattu valtaistuimeltaan, uskaltavat vaiennetut alamaiset uudestaan tutkia asioiden todellista pohjaa. Nythän pelkkä ehdotus muisesta tutkimuksesta saattaa johtaa lopputiliin tai vähintäänkin asettaa ehdottajan työyhteisössään todella epäedulliseen asemaan. Keisarin aikana pelko omasta perseestä estää ketään käymästä poikkiteloin, olkoonkin keisarin miten väärässä tahansa.

Sokeri on oiva ravinnonlähde esim. kärpäsille. Samoin ovat tosin mätänevä liha ja mätänevät hedelmät. Eli ne teistä jotka ovat kärpäsiä, tämä kirjoitus ei oikeastaan koskenut teitä. Eikä tarkemmin ajatellen tämä blogikaan. Mutta jos teillä elimistö tarvitsee rasvahappoja ja rasvaliukoisia vitamiineja, on turha kuvitella että elimistö pysyy terveenä ilman rasvaa, joillakin teollisilla korvikkeilla.

5 kommenttia :

 1. Puhut niin asiaa!

  Rasvakammosta sain omakohtaisia kokemuksia tiistaina käydessäni ihan normaalissa työterveystarkastuksessa. Hoitaja kyseli miten olen nyt voinut ja mitä olen syönyt (taustalla siis vuoden takaiset keliakiatestit sun muut tutkimukset mystisten vatsakipujen vuoksi.) Kerroin vähentäneeni hiilareita reippaasti. Vatsa voi hyvin ja olo on muutenkin energisempi kuin vuosiin. Paitakoko pieneni yhdellä ihan hujauksessa. Silloin piti vähän lisätä hiilareita, etten laihdu liikaa. :D

  Kun ilmeisesti ravitsemusterapeutiksi toivova hoitaja kuuli, että paistan kaiken voissa, syön paljon rasvaista lihaa ja joskus kun haluan oikein herkutella, lisään ruokaan ihan oikeaa kuohukermaa, hän meinasi pudota tuoliltaan.

  Siis VOITA?! LIHAA?! KERMAA?! "Nyt tehdään niin, että menet heti huomenna verikokeisiin, katsotaan sun rasva-arvot, ne on luultavasti aivan pielessä. Tää on Maria vakava asia. Sun täytyy vaihtaa maitotuotteet rasvattomiin ja jättää se voi kokonaan pois." Minä siihen, että hetkinen.... Olen AINA syönyt voita, lihaa, kermaa (rakkaan mummun opeilla pysyy sydän hyvässä kunnossa), ainoa ruokavaliomuutos on, että nyt en syö enää hiilareita, ei mun arvoissa ole koskaan ollut mitään pielessä...

  Kiltisti mä menin niihin testeihin. Tosin vasta torstaina kun en jaksanut keskiviikkona kumminkaan.

  Tulokset saan huomenna. Jos kolesteroli nyt jostain syystä onkin tällä kertaa hieman koholla (en tosin usko), tuskin se on äärimmäisen vakavaa?

  VastaaPoista
 2. Älä huolehdi, olet todennäköisesti kunnossa, jos koet olosi hyväksi :) Jos kolesteroloarvosi huolettavat, kannattaa kokonaisluvun sijaan kiinnittää huomiota HDL:n ja LDL:n väliseen suhteeseen, se on huomattavasti luotettavamspi markkeri kuin pelkkä kokonaisnumero. Suhdelukua voi tasapainottaa lisäämällä valikoimaan kylmäpuristetun kookosöljyn, jota onneksi saa jo ympäri Suomea, mm. Life-ketjusta..
  Niin, ja kalaöljy vielä mukaan, ellet jo ole sitä omaksunut. Niillä eväillä pitäisi pysyä kuosissa! :)
  Onneksi olen itse saanut onnen kasvaa rasvavalistuneessa perheessä, jossa käytettiin aina voita kemistin koeputkesta tupsahatneen teollisuusjätteen sijaan. Sitä meneekin nykyisin lähes neljänneskilo per viikko... eikä ole paino-ongelmia. (Niitä oli joskus nuoruuden aikaisessa kevytbuumissa...)
  Voin kuvitella, miten omaa rasvankäyttöä kauhisteltaisiin terveystarkastuksissa, mutta en ole käynyt sellaisessa aikoihin. Joskus kyllä aion käydä ja tsekata arvoni sulasta mielenkiinnosta..

  VastaaPoista
 3. Mä kyllä käytän myös mm. avokadoöljyä, syön pähkinöitä ja kiltisti myös irvistelen päivittäin kalanmaksaöljyn kanssa, eli ei tuo rasva tule pelkästään eläimistä.

  Mä olen kanssa kasvanut siihen, että ruoka on ruokaa, eikä mitään sentapaista teollisesti tuotettua moskaa. Siinäkin mielessä siis tää karppaus on heti alusta asti ollut mun juttu, koska se ei vaatinut kovinkaan suurta elämänmuutosta. Herkuista luopuminen oli rankkaa, mutta nyt kun homma on hanskassa, nautin älyttömästi tummasta suklaasta kahvin kanssa, siitä on nyt tullut ihan uus herkku, aiemmin en tykännyt ollenkaan.

  Kiitos vinkistä noiden arvojen kanssa. Tuo kolesteroli on vähän sellainen juttu, että ei oikein tiedä, pitääkö sen haitallisuuteen uskoa vai ei. Tähän asti olen elänyt sillä periaatteella, että kroppa kertoo, jos jotain on vialla. :)

  VastaaPoista
 4. tuttavalle tehtiin vasta hiljattain pallolaajennusleikkaus ja hänellä oli normaalit kolesteroliarvot,vielä ne lääkärit jaksaa uskoa kolesterolin syyllisyyteen verisuonitautien aiheuttajana vaikka todellisuus olisi jotain muuta.Taitaa muuten noin puolelella sydänkohtausten saaneista olla normaalit kolesteroliarvot tai jopa matalammat.

  VastaaPoista
 5. Tuosta kolesterolista kirjoittelinkin jo 13. elokuuta oman juttunsa. Siihenkin kannattanee avoimin mielin tutustua ja ihan ite omalla kohalla pähkäillä että onko se asia niinkuin meille annetaan viralliselta taholta ymmärtää vai onko kenties nuo käytännön työssä muuta huomanneet professorit ja kirurgit sittenkin enemmän tietoisia siitä miten se homma oikeasti toimii...

  VastaaPoista