maanantai 22. elokuuta 2011

Miksei se toimi?

Toisinaan törmää ihmisiin joilla karppaus ei vaan ole toiminut, syystä tai toisesta. Rupesin tuossa ihan tutkiskelemaan että miksei se sitten toimi.

Ihan ensin pitäisi tietysti tietää mitä kukakin karppaamiselta hakee. Laihduttajat ovat vain osa karppaajista. Mukana on niitäkin jotka saavat erilaisia oireita jostakin tai joistakin ruoka-aineista ja ovat sitten katsoneet että karppaaminen on luonteva tapa sivuuttaa tällaiset tuotteet. Aika moni, joka ei vain pysty viljaa syömään, on päätynyt karppaamaan. Toinen saattaa haluta kiinteämpiä muotoja mutta pysyä samassa painossa kuin ennenkin. Ja on toki niitäkin jotka vain haluavat voida paremmin kuin ennen.

Se ettei karppaaminen toimi, tarkoittaa siis sitä ettei sillä päässyt haluttuun tavoitteeseen. Normaalipainoinen ei laihdu, eikä terve muutu terveemmäksi karppaamalla. Jos kroppa on ennestään timmiä fitness luokkaa, ei se siitä varmaan enää timmimmäksi muutu. Mutta jos joku näistä on retuperällä tai pientä parantamisen varaa, karppaamalla onnistuu kun viitsii nähdä pikkuisen vaivaa... kuten tutustua perusteisiin.

On varmaankin olemassa myös ihmisiä jotka toimivat hiilihydraateilla niin hyvin ja ilman ongelmia ettei ole mitään syytä lähteä toimivaa konetta rassaamaan. Todennäköisesti päästään terve hiilihydraateilla terveenä ja oireitta elävä, normaalipainoinen ihminen ei juurikaan karppaamista edes ajattele. Vaikka poikkeuksiakin aina mukana joukossa on, uskoisin itse että karppaamiseen ryhdyttäessä on jokin toive tai tavoite mikä on sen onnistumisen mittarina. Jos sitä ei tavoitakkaan kaikesta yrittämisestä huolimatta, tavoitekkin on saattanu olla epärealistinen.

Ehkä kautta aikain paras kommentti "karppaajalta" joka ei edes tiennyt ettei hän karppaa oli tämä: "En kuitenkaan karppaa muutakuin joskus". Voi hellan tettas sentään kun on hyvin perehdytty siihen mihin luuli ryhtyneensä. Karppaan joskus.. olisiko se yksi ateria päivässä ja sitten muutama ihan ruokaympyrän mukaan. En keksi muuta selitystä kuin todella läheistä sukua olevat vanhemmat - ehkä jopa sisarukset. Ehkä hän kuvittelee että hänen elimistönsä kykenee vaihtamaan ketoosiin pikana, niinkuin valokatkaisijalla valot päälle ja pois. Tosin ainoa mikä tuossa tapahtuu pikana on läpiveto korvien välillä. Minkä lie kiven takana oli piilossa kun aivottomia tapettiin.

Toinen perusepäonnistuja on se jolle karppaus ei sopinut kun tuli ihan muutamassa päivässä huono olo. Ei sitten sen vertaa viitsinyt ottaa selvää että olisi huomannut sen kuuluvan asiaan. Yleensä kun elimistö revitään irti jostakin mistä se kuvittelee olevansa riippuvainen, tulee hieman huono olo. Se on ohimenevää ja jos ei ole, olet tehnyt jotakin päin persettä. Muista nyt että se oikea tyyli karpata on etsittävä itselleen sopivaksi. Yksi muotti ei toimi.

Onhan meillä sitten se totaalisen tuhoon tuomittu karppausyrityskin. Jätetään hiilihydraatit minimiin mutta pysytään siinä rasvakammossa ja otetaan kaikkea vähärasvaista niinkuin ennenkin: "kuohukerma kyllä tuntuu jo liian lihottavalta". En oikeasti tiedä olisko sittenkin hyvä jos olis joku numero mistä voisi tilata jonkun kannibaalin hoitelemaan tämän suuruusluokan idiootit pois maapallon geeniperimästä. Oikeasti pelottaa jos tuo on perinnöllistä ja tunnetusti totaaliset idiootit sikiävät vielä muita herkemmin.

No ilman kovinkaan suuria järjenlahjoja on helppo huomata mikä näillä Forest Gumpeilla meni pieleen. Olitpa sitten liian tyhmä tai liian laiska selvittääksesi edes ne ihan vähäisimmätkin perusasiat, yrityksesi oli tuhoon tuomittu jo ennen aloittamista. Eli se karppausyritys oli vähän kuin yrittäjä itse, helvetin huono idea.

Totaalisen kädettömille ja uusavuttomille ei ehkä kannata karppaamista edes ehdottaa. Ainoa mitä siitä saavutetaan, on metrin mittainen itkupotku raivari vuodatus lärvikirjaan: "kun karppaaminen on ihan huuhaata eikä ollenkaan toimi kun mäkin yritin kaksi päivää enkä laihtunutkaan sitä 50kg. Terv. Ilona 47kg."


Kyllä sattuu päähän kun näitä "menestystarinoita" lukee. Hullu toki saa olla muttei tyhmä.


4 kommenttia :

 1. Mä kuolen nauruun!!!!!! Ihanaa!

  VastaaPoista
 2. 10 vuotta sitten tiputin 14 kiloa noin 2 kuukaudessa. Nyt on pakko sanoa, että karppaus ei toimi. Ja syy siihen on yksinkertaisesti se, etten jaksa pysyä ruodussa. Toden totta, ei se mitään hyödytä, karpata kolme päivää ja mähkiä neljä ja ihmetellä, miksi viikossa ei tapahdu mitään. Eli jos oikein ruokavaliota noudattaa, niin takuu varmasti myös paino putoaa. Tämä oli oikein ravisuttavaa myöntää oma leväperäisyys. Laitan ensi vuoden puolella kommenttia, kuinka palasin alkulähteelle ja pudotan nämä 15 kg ylimääräistä fläsää pois:)

  VastaaPoista
 3. Koitin joskus ymmärtää tätäkin humpuukia ja siten koitin jopa melkein kuukauden. Se loppui melkeinpä viiden kilon lihomiseen, pariin pökertymiseen ja tajuttomiin päänsärkyihin. Olin tuohon aikaan taas repsahtamassa anoreksiaan, mutta ainoa asia, joka on OIKEASTI auttanut, on paljon syöminen mutta vain vegaanisena ja mahdollisimman raakana. En ole koskaan ollut näin terve! Toisaalta oon kiitollinen, että tommonenkin "karppaus-sessio" AKA itsemurhadieetti oli koettua! Ja siis miksi ihmisen ei pitäisi syödä hiilareita, jos suurin osa meidän kehosta toimii sillä??? Nyt syön välillä jopa 3000-10,000kcl päivässä. Ne ei ole ne kalorit, ihmiset hyvät. Se on se sisältö. ;) Hyvä teksti!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oikeastaan oli kuin viimeinen naula arkkuun koko kirjoituksen osalta. Eipä oikeastaan mitään lisättävää. Mitä tulee siihen miksi ihmisen ei pitäisi syödä hiilareita, voisi laatia julmetun pitkän litanian mutta totean vain että terveelle ja normaalipainoiselle ei ole välttämättä mitään syytä niitä rajoittaa. Tosin suurin osa kehosta toimii aivan yhtä hyvin, osa jopa paremmin rasvalla kuin hiilareilla mutta kuten sanottu, ei tämäkään jokaiselle sovi.

   Mitä tulee humpuukkiin niin itse pidän vegaaneja juuri samalla tavalla humpuukkina kuin sinä karppeja mutta kukin tyylillään.

   Poista