keskiviikko 3. elokuuta 2011

Kolme pientä porsasta

Mietin tässä että mitähän kokoluokkaa ovat Puskan, Fogelholmin ja Uusituvan aikaansaamat taloudelliset vahingot. Esimerkiksi missä mittakaavassa kela maksaa lääkekuluja jotka johtuvat yksinomaan virallisista mutta virheellisistä ravintosuosituksista joista edellä mainitut kolme pientä porsasta pitävät edelleen kynsin ja hampain kiinni. Totta kai on ymmärrettävää että professoritason jukuripään on käytännössä täysin mahdotonta myöntää että hän on puoli vuosisataa levittänyt oppeja jotka on sittemmin osoittautuneet pelkäksi huuhaaksi. Mutta miestä se kysyykin myöntää erehtyneensä.

Maailman arvostetuin ja siteeratuin ravintotieteilijä, Walter Willett (puheenjohtaja, Department of Nutrition, Harvard School of Public Health), on todennut Los Angeles Times:n artikkelissa (20.12.2010):
"Rasva ei ole ongelma. Jos amerikkalaiset jättäisivät sokeriset juomat, perunat , valkoisen leivän, pastan, valkoisen riisin ja sokeriset välipalat, voisimme pyyhkäistä pois melkein kaikki paino-, diabetes- ja muut aineenvaihduntasairausongelmat."

Meidän kolmelle pienelle porsaalle, jotka ovat omasta mielestään maailman johtavia ravintotieteilijöitä, nuo kommentit ovat pelkkää sanahelinää. Ihmetyttää tosin että nämä samaiset pikku porsaat joiden ikiomaa hiekkalaatikkoa nyt sohitaan ovista ja ikkunoista, olivat elossa ja toimessa jo silloin kun tämä diabetesliiton sivuilta löytämäni lainaus on ollut ajankohtainen:
"Silloin kun minä sairastuin, diabeetikon ruokavalio oli hyvin tiukka - lihaa oli pienen tytön makuun aivan hillittömät määrät, leipää ja perunaa hyvin vähän - onneksi maitoa sentään sai juoda... Tilanne muuttui muistaakseni jossain 80-luvulla, kun hiilarilaskenta tuli entisen kalorilaskennan tilalle ja hiilari määriä lisättiin ruokavalioon."

Tutkimustuloksia rasvasta ja hiilihydraateista on lähivuosina tehty lukemattomia. Tosin kolmen pienen porsaan mielestä asiaa ei ole "tarpeeksi" tutkittu joten on syytä vain pysyä vanhassa... tai jopa tiukentaa tuon kammottavan rasvan osalta näitä suosituksia. Kun kerran pohjoismaiset ja EU:n tekemät tutkimukset eivät ole riittäviä, miksei arvon professorit ryhdy itse tekemään tutkimusta vaan länkyttävät samaa paskaa vuodesta toiseen. Tuntuu varmaan aika orvolta olla "arvostettu" akateemikko jolle tavalliset kaduntallaajat omakohtaisine kokemuksineen nauravat persettään repien.

Mutta palatakseni tuohon aiheeseen, taloudelliset ja terveydelliset vahingot. Ei tietenkään voida syyttää kolmikkoamme siitä että tälle hiilihydraattien laatoittamalle tielle on alunperin ajauduttu mutta siitä heitä voidaan syyttää ettei faktatietoa käytetä kun suosituksia tarkistetaan ja uusitaan.

Suomen rikoslaki 34. luku:
"5 § (21.4.1995/578) Törkeä terveyden vaarantaminen. Jos terveyden vaarantaminen tehdään aiheuttaen suurelle ihmismäärälle vakavaa hengen tai terveyden vaaraa ja rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä terveyden vaarantamisesta vankeuteen vähintään kahdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi.

Yritys on rangaistava."

Minusta kolmikkomme teko on jo törkeä. Onneksi tai valitettavasti oikeustajuni ei aina kulje käsikynkkää yleisen oikeustajun kanssa. Mutta käsittääkseni ravintotieteilijöiden tehtävä on edistää meidän suomalaisten hyvinvointia ravinnon suomin keinoni ja tässä he ovat jokainen sarallaan epäonnistuneet surkeasti. Eiväthän he tietenkään sitä voi itse myöntää mutta kuinka moni omat mokansa on valmis julkisesti tunnustamaan. Suomen valtio/kansa työnantajan ominaisuudessa voisi vähän jyrähtää ja vaatia faktoihin perustuvia tekoja niin kuin muissakin ammateissa. Ei rekkakuskikaan saa ajella pitkin peltoja ja pihoja vain sen takia että se on mukavampaa kun tiellä ajaminen "peloottaa kovin". Joten ei virallisen linjan vetäjät saa mulkata suosituksia faktojen vastaiseksi vain siksi että heillä itsellään on henkilökohtainen ongelma rasvan kanssa.

3 kommenttia :

  1. Pitikö olla Fogelholm?

    VastaaPoista
  2. Voipi olla, kuka näitä länkyttäjiä jaksaa niin tarkkaan muistella :)

    VastaaPoista
  3. Lisääpä possukoiden &co syntilistalle vielä D-vitamiinisuositukset. Elina Hyppönenhän näitä vertaili ja kuva löytyy esim. Sundqvistin blogista: http://sundqvist.blogspot.com/2010/03/lasten-diabetes-ja-d-vitamiini.html

    Onko mitään yhtenevyyttä havaittavissa lasten D1-tapauksiin vs. D-vitamiinisuositukset?

    VastaaPoista