perjantai 26. elokuuta 2011

Laitosruoka

Kouluruokaa käsittelevän kirjoitukseni yhteydessä tuli tämäkin aihe eteen. Ja jos osoittautui kouluruoka onnettomaksi paskaksi niin ei ole laitoksissa tarjottava zaisse juuri sen parempaa. Jopa kansanterveyttä omiin muroihin kusemalla jatkuvasti kampittava THL on tullut siihen tulokseen että laitosruoka ei ole mitenkään erityisen terveellistä. Ja kaiken kukkuraksi kuulemma käyttävät voitakin laitoskeittiöissä. No se olikin melkeinpä ainoa positiivinen seikka. Että sentään yrittävät saada makua ja terveellistä rasvaa joukkoon.

Kustannustehokkuus ja säästäminen, siinä ne laitosruoan kilpailutuksen tärkeimmät kriteerit. Suositukset tosin sanovat että terveellisyyden ja maunkin pitäisi olla jonkinlainen valintaperuste. No ainahan sitä voi toivoa vaikka karkkisadetta loppuviikoksi.

Jos ryhtyy netin välityksellä etsimään laitosruokaan liittyvää uutisointia, iskee silmään kaksi tyypillistä otsikkoa. Laatu on kehno ja iso osa tuodaan ulkomailta. Eikö muuten olekin hienoa että yhteiskuntakin näin tukee kotimaista tuotantoa. Herroille ja narreille iso kiitos, juuri näin se meidän talous paranee, kun ei kreikka ja portugali huoli ihan kaikkea niin viedään loput eurot johonkin Taka-Intiaan ja ostetaan vaikka lapsityövoimalla kasvatettua vehnää. Sitä kelpaa laitosruokalassa syöttää naama virneessä ja pitää takahuoneessa pingoa kuka noista reppanoista, jotka syövät, ensin koipensa oikaisee.

Jos olisikin niin että kaikissa kaupungeissa ja kaikissa laitoksissa olisi samanlainen tilanne, voisi päätellä että ongelma johtuu vain rahan puutteesta. Herrat ovat menneet säästöissään liian pitkälle. Mutta kuitenkin näistä lohduttomista lehmänpaskan syöttölöiden ohesta löytyy sitten aina muutamia keittiö jotka ovat onnistuneet tehtävissään, siitäkin huolimatta että suositukset ja materiaalin kilpailutus potkivat kiveksille joka välissä. Ainakin niiden mielestä jotka sitä ruokaa syövät. Sehän se kaiketi on se tärkein mittari.

No miksi nämä muutamat poikkeustapaukset sitten onnistuvat harmaata massaa paremmin. Väittäisin että se johtuu ihmisistä jotka siellä työskentelevät. Osa heistä tietää miten tehdään hyvää ruokaa. Ja heistä pieni osa tekee sitä maistuvaa ruokaa vaikkei se aina mene kaikkien suositusten mukaan. Ne, jotka sitä ruokaa syövät, ovat tyytyväisiä. Toivottavasti THL ei kyseenalaisella arvovallallaan hyökkää näitä voin ja kerman käyttäjiä vastaan, tai viimeisetkin hyvän ruoan rippeet katoavat niistä harvoista laitoksista missä sitä vielä on saatavilla.

Niissä paikoissa joissa maku on aivan perseestä, hehkutellaan sillä kun se on niin virallisten suositusten mukaista ja terveellistä. No siitä terveellisestä voidaan ensinkin olla montaa mieltä. Onhan se varmaan suositusten mukaista. Paljon on hyvää biodieselin raaka-ainetta eli rypsiä. Omega kuutoset jyllää ja tulehdukset nakertaa, kohta kela kiittää kun on pois rasittamasta. Hyviä paskaa lisääviä viljakuituja että on suolessa täytettä, ja vielä roima annos verensokeria maamiinan tavoin jytkyttävää hiilihydraattia. Maha on täynnä, suoli pulputtaa kuin rankki tynnyri ja hajut ja päästöt on sen mukaisia. Vähän turvottaa ja kiristää ja puristaa. Pitäisi varmaan actimälliä vähän ottaa että lähtisi kaasupallo mahasta. Tosin laitosruokailijoista iso osa jättää osan tästä moskasta syömättä.. jotkut jopa kokonaan kun tiedostavat ettei ole hyvä olo sen jälkeen. No olipas se taas terveellinen ateria. Kiitos kahvista, sokeri maistui hyvältä. Tosin näissä tapauksissa voi olla että elää pidempään kun EI syö sitä Mättöä joka kemiallisesti sijoittuu johonkin biohasardin ja ydinjätteen välimaastoon.

Luojan/Allahin/jonkun - kiitos, tätä ongelmajätettä ei enää saa syöttää sioille. (Tuskin se lisäainepommi kompostissakaan maatuu.) Muutenhan se kaikki moska päätyisi vielä meikäläisenkin lautaselle siinä kyljysten joukossa. Tosin entisvanhaan kun koulu- ja laitosruokien jämät sikalaan sai laittaa, oli se vielä kutakuinkin syötävää ruokaa nykyaikaiseen kasviöljyillä, aromivahventeilla, väriaineilla ja balsamointia edistävillä säilöntäaineilla höystettyyn verrattuna. Jos ajattelemme keskiverto vanhusta sairaalan petissä. Pitää olla perkeleen kova kuntonen ja terve hopeasiipi että vähänkään pidemmästä sairaalareissusta selviää sairastumatta ja ylipäätään hengissä.

Kouluruokaa käsittelevä tekstini.

3 kommenttia :

  1. Tästä tuli mieleen jotenkin oma työpaikkani ravintolassa. Itse karppaan, ja olen seurannut kuinka lähes joka päivä joku asiakkaista valittaa ruuan jälkeen kun väsyttää, ja kuinka tuli syötyä ihan liikaa. Poikkeuksetta lautasella on ollut pastaa, läjä ranskalaisia tai pizzaa. Koita siinä sitten naureskella että joo, niinhän se on.. kun ei ole itse ollut väsynyt ikuisuuksiin ruuan jälkeen.

    VastaaPoista
  2. Muistan lapsuudessa 60 -luvun alkupuolella, kun talvisin laitettiin suolatonta sianihraa lintulaudalle, ja kohta siinä oli lauma tiaisia nokkimassa hyvällä ruokahalulla. Noh, laitoinpa viime talvena minäkin palasen samanlaista (?) ihraa puuhun lintujen nokittavaksi, kun oli niin pirun kylmä talvi. Siellä se irvistelee vieläkin, koskemattomana. Joko tiaiset eivät oikeasti välitä läskistä tai siinä on sellainen koostumus nykyään, että ei linnuille kelpaa. Veikkaanpa jälkimmäistä vaihtoehtoa. Pelottavaa.

    VastaaPoista
  3. Anonyymille linnunruokkijalle. Jos naapurissa joku syöttää pähkinöitä ja parempia auringonkukansiemeniä (niissäkin on eroja), niin ei läski kelpaa. Saattaa niissä läskeissäkin tosin olla eroja.... Tee testi ensi talvena.

    VastaaPoista