perjantai 5. elokuuta 2011

Mitkä ihmeen OMEGA rasvat?

Omega-3- kuten omega-6-rasvat ovat tärkeitä elimistön säätelyjärjestelmien ainesosia. Todellinen pahis on arakidonihappo (AA). Elimistö valmistaa itse arakinodihappoa linolihaposta, jotka molemmat ovat omega-6-rasvoja. Rypsiöljy sisältää sekä linolihappoa (omega-6), että alfalinoleenihappoa (omega-3 esiaste). Nyt alan teollisuus virheellisesti mainostaa, että nämä rasvat olisivat terveyden lähde. Rypsiöljyn omegarasvat ovat lyhyempiketjuisia  kuin mitä elimistömme voi käyttää hyväkseen. Teoriassa alfalinoleenihappo voi muuttua pitempiketjuiseksi omega-3-rasvaksi (DHA, EPA) mutta käytännössä niin ei käy, vaan aine jää elimistöön ja helposti hapettuvana rasvana muuttuu haitalliseksi yhdisteeksi. Arakidonihappo tappaa koe-eläimet suonensisäisesti ruiskutettuna, kun taas muilla rasvoilla ja kolesterolilla ei ole mitään vastaavaa vaikutusta.

Olemme kehittyneet geneettisesti nykyisenlaisiksi syömällä sellaista ruokavaliota, jossa kasvikunnan omega-6- ja kalarasvasta tunnettujen omega-3-rasvahappojen saanti on ollut yhtä suurta, eli niiden suhde on ollut 1:1 tai ehkä 2:1. Ihmisen geenit ovat kehittyneet rakenteeltaan ja toiminnoiltaan tällaisen rasvahappotasapainon vallitessa. Kiitos margariini- ja rypsipossuteollisuuden, nykyisin saamme 20 kertaa liikaa omega-6-rasvahappoja suhteessa omega-3:een. Se heikentä mm. insuliiniherkkyyttä, millä on monia ikäviä seuraamuksia.

Paksu- ja peräsuolisyövässä suhde 2,5:1 ehkäisee syöpäsolujen kasvua, kun taas suhde 4:1 on tässä suhteessa tehoton. Pieni suhdeluku vähentää myös naisten rintasyövän riskiä. Suhde 2–3:1 vaimentaa tulehdusta nivelreumassa ja suhde 5:1 parantaa astman oireita (suhde 10:1 lisää astman oireita ). Omega-6-rasvat ruokkivat ja omega-3:t hillitsevät erilaisia tulehdustiloja. Ja mikä aiheuttikaan kolesteroli ongelmia. Kuten ne jotka ovat lukeneet bolgiani Rasvakammon mytologiasta, voivat muistaa, totesi Sydänkirurgi ja lääketieteen tohtori Dwight Lundell 5000 sydänleikkauksen tuomalla kokemuksella näin:
"Lukekaa nyt tarkkaan! Kolesteroli ei voi kertyä verisuoniin ja aiheuttaa sydän- ja verisuonisairauksia ilman, että taustalla on verisuonten tulehdus (inflammaatio). Terveen ja tulehtumattoman verisuonen läpi kolesteroli liikkuu vapaasti ja häiriöitä aiheuttamatta. Ihan niin kuin luonto on asian halunnut hoitaa."

Johtopäätös olisi tietysti se että margariini ja rypisöljyt liiallisine omega kutosineen ovat itseasiassa juuri niin  vaarallisia kuin voin oletettiin olevan - totuus onkin vain juuri päinvastainen. Auringonkukka- ja rypsiöljy ovat siis mitä loistavimpia raaka-aineita esim. biodieselin kehityksessä. Valitettavasti ihminen ei toimi dieselillä eikä ilmeisesti kovin hyvin millään sitä muistuttavallakaan aineella.

6 kommenttia :

  1. Dieselillä - mikä loistava vertaus :D

    VastaaPoista
  2. Ja mitähän todisteita Dwight Lundellilla on väittämiensä tueksi? Ei mitään.

    5000 tutkijaa on toista mieltä, ja Dwight yksin oikeassa? Niinpä niin.

    VastaaPoista
  3. Enhän minä toki väittänyt että hän olis yksin. Etkä väittäisi sinäkään jos et olisi niin laiska että jätit tarkistamatta onko mahdollisesti muitakin.

    Tutkijamäärä kommentissa on "hieman" yliammuttu. Ja kuinka moni tutkija on oikeasti nähny muutakin kuin tutkivan lääkärin kertomat tiedot paperilla. Kun on lähdetty sitä yhtä ja oikeaa hypoteesia tutkimaan ja kumartamaan, usein miten pyllistetään kaikille muille mahdollisille vaihtoehdoille. Siksipä muut mahdollisuudet jää monesti kokonaan tutkimatta.

    Näiden numeroiden ja papereiden perusteella sitten tehdään tieteellisiä johtopäätöksiä ja yhteenvetoja. Lundell on kuitenkin nähnyt nuo verisuonetkin ihan "kädestä pitäen" ja nimenomaan niillä potilailla jotka ovat jo leikkaussaliin joutuneet. Eikä hän suinkaan ole ainoa lääkäri alallaan joka on jo astunut julkisuuteen kyseenalaistaen nykyisen kolesteroliteorian.

    Kolesteroliteorian ovat asettaneet hyvin kyseenalaiseksi mm. ruotsalaiset tiedemiehet, sisätautiopin professori (emeritus) Lars Werkö, kirurgian professori (emeritus), Tore Schrestén ja elinsiirtokirurgian dosentti Ralf Sundberg.

    Miksi ja miten, voi lukea mm. Tohtori Matti Tolosen artikkelista: http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1406

    Teoriat on aina teorioita ja turhan usein poikkeaa siitä mitä käytännön työssä todellisuus näyttää.

    VastaaPoista
  4. Eihän tiede ole demokratiaa,ihan hyvin yksi tutkija voi olla oikeassa ja tuhat väärässä.Yksi hyvin tehty tutkimus on parempi kuin tuhat huonosti tehtyä.

    VastaaPoista
  5. Mistä sitten tietää ovatko verisuonet terveet vai sairaat? Itselläni on CRP ollut jo vuosia 10-12. Mitään sairautta kuitenkaan ei ole todettu. Jos toi nyt tarkoittaa sitä, että verisuoneni ovat jotenkii risat niin uskaltaako karpata?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuksin sun CRP karppaamalla pahenee. Joten kokeilppa ihan muiden kiusaksi miten se CRP muuttuu karppauksen myötä ;)

      Poista